Συντήρηση Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης

Το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης στην περιοχή Γουρνιών στην Παχειά Άμμο Ιεράπετρας, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο ιστορικό μοναστήρι του Λασιθίου. Η Ιερά Μονή αποτελεί σύμβολο πίστης και ενότητας για το Λασίθι, έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ιστορική πορεία του τόπου και τη νεώτερη εποχή συγκεντρώνει χιλιάδες πιστούς κάθε Δεκαπενταύγουστο από την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο, το Λασίθι καθώς και άλλες περιοχές της Κρήτης.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 2 εκ. ευρώ από πόρους της Περιφέρειας Κρήτης και το αντικείμενο των εργασιών εστιάζει στην ολοκληρωμένη επέμβαση συντήρησης και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης.
Το οικοδομικό συγκρότημα αποτελείται από το καθολικό, το ανατολικό καθολικό, το δυτικό καθολικό, το βόρειο κτίριο, το νότιο κτίριο, το Δεσποτικό, τον ξενώνα και τον κοιμητηριακό Ναό. Σε όλα τα παραπάνω απαιτούνται παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάσταση ζημιών.
Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Πρέπει να παραδώσουμε τα μοναστήρια που παραλάβαμε από τους προγόνους μας καλύτερα απ’ ότι τα βρήκαμε. Γιατί οι πρόγονοι μας, χωρίς χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά μόνο με πίστη και αγάπη για αυτό που κάνουν, δημιούργησαν διαχρονικά ιστορικούς ναούς και ιστορικά μοναστήρια. Όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης, έχουμε υποχρέωση να βρούμε τους πόρους για να τα παραδώσουμε όπως αξίζει στις επόμενες γενιές». 
Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, γιατί η ολοκληρωτική αποκατάσταση της Μονής αποτελεί ένα σημαντικό έργο για το Λασίθι και την Κρήτη ολόκληρη διότι η Μονή αποτελεί σημείο αναφοράς για χιλιάδες πιστούς και «πανλασιθιώτικο και παγκρήτιο προσκύνημα».
Στην τελετή υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης του έργου που θα εκτελέσει η εταιρεία «Τάλως ΑΤΕ» παραβρέθηκαν ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Παϊσιος, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Μαρία Χανιωτάκη – Μυλωνάκη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης και Γιώργος Τσιφετάκης καθώς και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω