Σύλληψη δημοσιογράφου

Οι αρχές της Λευκορωσίας συνέλαβαν τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς που συνόδευε την αρχηγό της αντιπολίτευσης Τιχανόβσκαγια στο συμπόσιο των Δελφών και επέστρεφε αεροπορικώς στη Λιθουανία με πτήση της Ryanair, μαζί με 170 επιβάτες, μεταξύ αυτών και 11 Έλληνες.
Η σύλληψη έγινε με κινηματογραφικό τρόπο αναγκάζοντας το αεροσκάφος πριν βγει από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μαχητικό Μινγκ και ελικόπτερο ανάγκασαν το Μπόινγκ να προσγειωθεί στο Μινσκ.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου: «Στις 23 Μαΐου, οι αρχές της Λευκορωσίας, σε ένα απαράδεκτο βήμα, ανάγκασαν ένα πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ. Το αεροπλάνο, που ανήκει σε εταιρεία της ΕΕ, που πετά μεταξύ δύο πρωτευουσών της ΕΕ και μεταφέρει περισσότερους από 100 επιβάτες, αναγκάστηκε να προσγειωθεί με στρατιωτικό αεροσκάφος της Λευκορωσίας.
Ένας από τους επιβάτες της πτήσης, ο κ. Raman Pratasevich, ανεξάρτητος δημοσιογράφος από τη Λευκορωσία, κρατήθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας και δεν του επιτράπηκε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Μινσκ στον αρχικό του προορισμό. Αυτή είναι μια ακόμη κατάφωρη προσπάθεια των αρχών της Λευκορωσίας να σιωπήσουν όλες τις φωνές της αντιπολίτευσης.
Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του κ. Pratasevich.
Κατά την εκτέλεση αυτής της καταναγκαστικής πράξης, οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος. Πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για αυτό το περιστατικό για να διαπιστωθεί τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων.»
Παράλληλα την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Προτάσεβιτς ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε: «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.
Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.
Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.
Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.
Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.
Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.
Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω