Ροή Ειδήσεων

Τρισδιάστατη αποτύπωση συλλογής Πινακοθήκης Χανίων

Ερευνητική Ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση και τρισδιάστατη αποτύπωση μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας της Έκθεσης «1821-2021, Θησαυροί της Μεταεπαναστατικής Ελλάδας, συλλογή Κρασάκη» στην Πινακοθήκη Χανίων, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο µοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της Έκθεσης που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο. Το τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον θα λειτουργήσει ως καινοτόμο εργαλείο για το στήσιμο της Έκθεσης, μέσα στο οποίο θα μπορούν να συνεργαστούν οι συντελεστές, τοποθετώντας τα εικονικά αντίγραφα των έργων σε διαφορετικά σενάρια μέσα στον ψηφιακό κλώνο των χώρων της Έκθεσης.
Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της Έκθεσης, θα δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες θα βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.
Τα μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού είναι:
• Αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
• Καθηγητής Πάνος Παρθένιος, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
• Αναπληρώτρια καθηγήτρια Αικατερίνη Μανιά, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
• Επίκουρος καθηγήτρια Βασιλική Γεροπάντα, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
• Επίκουρος καθηγήτρια (υπό διορισμό) Άννα Καραγιάννη, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Επίσης συμμετέχουν τα εργαστήρια:
• Εικαστικών Τεχνών, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών• Ψηφιακών Μέσων (Digital Media Lab), Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών• Ερευνητική Ομάδα SURREAL (Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων), Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών ΥπολογιστώνΗ συλλογή Κρασάκη απαρτίζεται από σημαντικά ζωγραφικά έργα διακεκριμένων Ελλήνων και Ευρωπαίων δημιουργών με φιλελληνικά θέματα. Επιπλέον, η συλλογή περιλαμβάνει επιτραπέζια μεταλλικά ρολόγια, όπλα και κειμήλια του 1821, γυναικείες ενδυμασίες, σπάνιες εκδόσεις για την Ελλάδα του 19ου αιώνα και μεταλλικά και πορσελάνινα αγαλματίδια της ίδιας περιόδου. Η συλλογή δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς στα θέματα και στα μελήματα του αιώνα της Ελληνικής επανάστασης, αλλά και να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα και τον απελευθερωτικό αγώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω