Ροή Ειδήσεων

ΥΠΟΔΟΜΕΣ – Ανταγωνιστικότητα Προορισμού

Μια ακόμη τουριστική σαιζόν έφθασε στο τέλος της, με απολογισμό θετικό τουλάχιστον αναφορικά με τον αριθμό των αφίξεων στην χώρα μας και κυρίως στην Κρήτη.
Γεννιέται, όμως, εύλογα το ερώτημα:
Πόσο εφικτό είναι ο προορισμός, ο τόπος μας δηλαδή, να είναι βιώσιμος και μελλοντικά;
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει να πετύχουμε μεγάλη προσέλκυση τουριστών που θα αποφέρει έσοδα για την ελληνική οικονομία ταυτόχρονα όμως να διασφαλίσουμε την καλή ποιότητα ζωής για εμάς, την κοινωνία, τον τόπο μας.
Η ακατάπαυστη σπατάλη των πόρων ενός τουριστικού προορισμού, μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις για τον προορισμό μας.
Η βέλτιστη φέρουσα ικανότητα δηλαδή η βέλτιστη χρησιμοποίηση των τουριστικών περιοχών, πρέπει να εξακριβωθεί προκειμένου ο τουρισμός να είναι βιώσιμος και τα κέρδη από τον τουρισμό να είναι τα μέγιστα και σε μακροχρόνια περίοδο.
Τα κέρδη, σίγουρα θα αυξηθούν με την αύξηση του αριθμού των τουριστών, ωστόσο εάν ο τουρισμός σε μια περιοχή ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητά της, θα προκαλέσει φυσικές, οικολογικές, αισθητικές και κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις.
Η αποτελεσματική διαχείριση με συνέργειες είναι καθοριστική και επιτακτική πλέον για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Βασικοί συμμέτοχοι του τουρισμού είναι οι τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, οι κάτοικοι του προορισμού, οι τουριστικοί πράκτορες, οι επισκέπτες, ο δημόσιος τομέας και η κυβέρνηση. Ο βαθμός της μεταξύ μας συνεργασίας επιδρά άμεσα στην ανταγωνιστικότητα του προορισμού, του οποίου αποτελούμε λειτουργικό μέρος.
Απλά και πρακτικά, πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί. Κύρια ζητήματα:
Εξασφάλιση βασικών υποδομών, υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, χώροι στάθμευσης, διαχείριση απορριμμάτων, χρήση νέων τεχνολογιών για μια πιο συνετή χρήση φυσικών πόρων ώστε να ανακουφιστεί το περιβάλλον, χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Για την Κρήτη μείζονα θέματα, Βόρειος Οδικός Άξονας και αεροδρόμιο.
Τα ζητήματα είναι πολλά και έχουν καταγραφεί εδώ και χρόνια, τώρα θα πρέπει να υπάρξει συνέργεια και ενεργός διάλογος κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτών για λύσεις, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα κορεσμού των τουριστικών προορισμών.
Καλή συνέχεια στην ημερίδα.

Βιογραφικό σημείωμα

Πηγή 13ο τεύχος ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω