Εγκαινιάστηκε με επιτυχία παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, του Επισκόπου Κνωσού, κληρικών, θεσμικών εκπροσώπων και πλήθους κόσμου η μοναδική έκθεση «Άγιοι βρακοφόροι και φουστανελάδες, Εικονογραφία Νεομαρτύρων από την Κρήτη και άλλες περιοχές» στο Μουσείο Χριστιανικής τέχνης «Αγ. Αικατερίνη Σιναιτών», στο Ηράκλειο.
Η ξεχωριστή έκθεση με τα 46 εντυπωσιακά έργα τέχνης, άνοιξε τις πύλες της, με ελεύθερη είσοδο στους πολίτες της Κρήτης, στους επισκέπτες της, στους μαθητές, στους φορείς του πολιτισμού και αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με το Μουσείο Χριστιανικής τέχνης «Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτων». Η έκθεση που θα διαρκέσει έως στο τέλος του έτους 31 Δεκεμβρίου 2022, εντάσσεται στο 2ο φεστιβάλ Κρήτης της Περιφέρειας το οποίο ολοκληρώνεται με επιτυχία και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στην έκθεση, η οποία έχει εικαστικό, θρησκευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, οι επισκέπτες θα έχουν ελεύθερη είσοδο και θα μπορούν να δουν 46 συνολικά αγιογραφίες από την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ανάμεσά τους ο φημισμένος Άγιος Γεώργιος Φουστανελάς από τα Ιωάννινα, οι Βρακοφόροι Άγιοι Μανουήλ και Ιωάννης των Σφακίων, οι Τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου, η Αγ. Μαρία Μεθυμοπούλα, ο Αγ. Ιωάννης Φραγκοπούλου, ο Αγ. Μύρωνας, ο Αγ. Ιωάννης ο δραγάτης, ο Αγ. Μαθιός, ο Αγ. Γεώργιος ο Διβόλης, ο Αγ. Μάρκος ο Κρής, ο Άγ. Οδυσέας, οι φουστανελάδες Άγιοι της Σαμοθράκης, η Αγία Αργυρή της Προύσας και πολλές ακόμα μοναδικής ομορφιάς και σπανιότητας αγιογραφίες. Το παλαιότερο έργο της έκθεσης από το 1836 ενώ τα νεότερα φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.
Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές, για πρώτη φορά, Κλήρος, Θεσμικοί εκπρόσωποι, φιλότεχνοι, πολίτες, θα μπορέσουν φτάνοντας στην έκθεση να δουν συγκεντρωμένες σπάνιες αγιογραφίες που απεικονίζουν Νεομάρτυρες της ελληνικής Εκκλησίας με παραδοσιακές φορεσιές, βράκες και φουστανέλες. Τα έργα συλλέχθηκαν από εκκλησίες και μητροπόλεις από όλη την Ελλάδα και εκτίθενται στον μοναδικής ομορφιάς χώρο του μουσείου, που στεγάζεται στον παλαιό ναό της Αγίας Αικατερίνης, χτισμένο ήδη από τον 13ο αιώνα στην αρχική του μορφή.