Άμεση υποστήριξη Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων

Την άμεση οικονομική υποστήριξη για να ανταπεξέλθουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Κρητών στο έργο τους, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (ΠΟΠΚΣ) με επιστολή του Προέδρου της κ. Μανώλη Πατεράκη προς την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.
Συγκεκριμένα:
Προς: την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη
Κοιν.: Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταΐκούρα

Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (Π.Ο.Π.Κ.Σ) είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο Σωματείο του Κρητικού Πολιτιστικού Κινήματος με πανελλήνια εμβέλεια. Οι δραστηριότητες της ΠΟΠΚΣ είναι ποικίλες και έχουν σαν στόχο την διαφύλαξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών, ηθών και εθίμων της ιστορίας της Κρήτης, και την διάδοση και μεταλαμπάδευσή τους στην νέα γενιά. Η Π.Ο.Π.Κ.Σ εκπροσωπεί 280 Πολιτιστικά Κρητικά Σωματεία τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής και στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορωνοΐού, τα σωματεία με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προς τα μέλη τους και το κοινωνικό σύνολο ανέστειλαν τη λειτουργία τους από τις αρχές Μαρτίου και ματαίωσαν όλες τις εκδηλώσεις τους.

Με δεδομένη την βούληση της κυβέρνησης κατόπιν και των υποδείξεων της επιστημονικής ομάδας που εισηγείται τα μέτρα καθώς και το χρονοδιάγραμμα της άρσης αυτών των μέτρων που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος, Ιουνίου και συνυπολογίζοντας τη θερινή διακοπή, η επανέναρξη της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων των Σωματείων, αν όλα πάνε καλά και δεν προκύψουν έκτακτες εξελίξεις, τοποθετείται στο διάστημα του μηνός Οκτωβρίου 2020.

Θα έχουν μεσολαβήσει δηλαδή επτά (7) μήνες που τα σωματεία δεν θα τελούν τις δραστηριότητες τους (τμήματα εκμάθησης Κρητικών χορών, τμήματα εκμάθησης Κρητικής Μουσικής κ.λ.π) και δεν θα έχουν εισφορές μελών και χορηγίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητα τους και την κάλυψη μέρους των στεγαστικών αναγκών (ενοίκια) και των λειτουργικών εξόδων τους.

Θα παρακαλούσαμε όπως ληφθεί μέριμνα ώστε και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να τύχουν της ένταξης στην Αποζημίωση ειδικού σκοπού (800 ευρώ) που αποφάσισε η Ελληνική Κυβέρνηση για την κάλυψη των τρεχούμενων εξόδων, με δεδομένο ότι σε άλλη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για τη βιωσιμότητα τους και το κλείσιμο τους.

Εκτιμώντας της συνεισφορά σας και την ευαισθησία σας για τον Πολιτισμό προσμένουμε σε θετική ανταπόκριση στο αίτημα μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,
Μανώλης Πατεράκης
Πρόεδρος Π.Ο.Π.Κ.Σ.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω