Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν ζητήσει την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων καθώς δεν παρέχουν προστιθέμενη αξία και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική πίεση. Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια παγκόσμια αρχιτεκτονική εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα.
Στη Γενεύη, οι ηγέτες του UNWTO και του ΠΟΥ συμφώνησαν στη σημασία της χαλάρωσης ή της άρσης των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Οι γενικοί περιορισμοί θα πρέπει να αντικατασταθούν με πολιτικές που βασίζονται σε κινδύνους, τεκμηριωμένες, με βάση το πλαίσιο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (IHR) του ΠΟΥ για τον COVID-19, όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται στους διεθνείς ταξιδιώτες θα πρέπει να βασίζονται σε «αξιολογήσεις κινδύνου – συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών, της απομόνωσης και των εμβολιασμών». Επιπλέον, το οικονομικό βάρος τέτοιων μέτρων δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τους ίδιους τους ταξιδιώτες.
Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ τόνισαν επίσης την ανάγκη για σαφείς και συνεπείς κανόνες σχετικά με την υγεία και τα ταξίδια. Υπάρχει ανάγκη για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής εμπιστοσύνης για τις κοινωνίες και τις οικονομίες στο πλαίσιο της πανδημίας, και υπάρχει μια «πραγματική ευκαιρία για τον τουρισμό να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία, με τον UNWTO να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο», δήλωσε ο Δρ Michael Ryan, Εκτελεστικός Διευθυντής. Διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ.
Με τη σωστή διαχείριση, ο τουρισμός έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως δύναμη ανάπτυξης και ευκαιριών, όπως τονίζεται στην ενισχυμένη συνάφεια του τομέα στην ευρύτερη αναπτυξιακή ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών. Προορισμοί σε όλο τον κόσμο αναφέρουν αυξημένο αριθμό αφίξεων τουριστών λόγω της χαλάρωσης ή της άρσης των περιορισμών. Αυτή η τάση προσφέρει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη και να επαναφέρει την πρόοδο της κοινωνικής ανάπτυξης σε τροχιά.