Ροή Ειδήσεων

Εγγυητική Επιστολή ΜΥΗΕ

Να μην εισαχθεί η μείωση του ορίου υποβολής Εγγυητικής Επιστολής ύψους 35.000€ από το 1 MW σε 0,5 ΜW για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα (ΜΥΗΕ), διότι θα πληγεί κατάφορα ο κλάδος με τρόπο μη αντιστρέψιμο, ζητά Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ).
Σε Επιστολή του ΕΣΜΥΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου με θέμα «Παρατηρήσεις σχετικά με πιθανές εξελίξεις στο θέμα των Εγγυητικών Επιστολών», αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ, κα Γενική Γραμματέα,
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει εισαχθεί σε συζήτηση και προωθείται προς ψήφιση, μία σημαντική αλλαγή στο θέμα των Εγγυητικών Επιστολών (Ε.Ε.), όπου θα γίνει μείωση του ορίου υποχρέωσης υποβολής  Εγγυητικής Επιστολής ύψους 35.000€ από το 1 MW σε 0,5 ΜW.
Μία τέτοια εξέλιξη, θα πλήξει καίρια όλους τους μικρούς επενδυτές των ΜΥΗΕ, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό των έργων είναι, εξ ορισμού, μικρά έργα ισχύος κάτω του 1 MW.
Θυμίζουμε πώς ένα σημαντικό ποσοστό ~50% των ΜΥΗΕ είναι έργα ισχύος κάτω του 1MW και μία τέτοια ρύθμιση θα αυξήσει σημαντικά το κόστος ανάπτυξης των έργων, με αποτέλεσμα να τα κάνει αντιοικονομικά, κάτι που θα πλήξει την προσήλωση της Ελλάδας στους στόχους του ΕΣΕΚ και θα μεταφέρει πόρους από τους μικροεπενδυτές στις Τράπεζες και εν γένει θα αποθαρρύνει πολλούς από τους μικροεπενδυτές του χώρου των ΜΥΗΕ.
Το όριο της ισχύος του 1 MW, στην ουσία αφορά μόνο τα ΜΥΗΕ. Ως εκ τούτου από μία τέτοια πιθανή νέα ρύθμιση, θίγονται μόνο τα ΜΥΗΕ, ενώ δε θίγονται οι υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, κάτι που διαβρώνει τον υγιή ανταγωνισμό και θέτει τα ΜΥΗΕ σε εξαιρετικά δυσμενέστερη θέση έναντι όλων των υπολοίπων τεχνολογιών ΑΠΕ. Κι αυτό γιατί για τις λοιπές τεχνολογίες πλην Αιολικών Πάρκων, τα έργα με ισχύ < 1 MW απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού, για δε τα Αιολικά Πάρκα το ελάχιστο μοναδιαίο εμπορικό, τιμολογιακό και νομοθετικό μέγεθος ισχύος είναι τα 3 MW. Σημειώνουμε ότι μικρότερα μεγέθη αδειοδότησης Αιολικών Πάρκων, π.χ. 1 MW, αποτελούν στρέβλωση της αγοράς και ειδικά για αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει το μέτρο υποβολής Εγγυητικής Επιστολής, ώστε να αποφευχθεί η όποια κατάτμηση έργων.
            ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΣΜΥΕ:
Με βάση όλα τα παραπάνω, προτείνουμε να μην εισαχθεί η μείωση του ορίου υποβολής Εγγυητικής Επιστολής ύψους 35.000€ από το 1 MW σε 0,5 ΜW για τα ΜΥΗΕ, διότι θα πληγεί κατάφορα ο κλάδος των ΜΥΗΕ, με τρόπο μη αντιστρέψιμο.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω