Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ και η εξειδίκευση που έκανε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών δεν είναι αρκετά ώστε να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Μπορεί να απαλύνουν μεν τον πόνο, αλλά δεν κλείνουν τις πληγές που έχει δημιουργήσει η πολύχρονη οικονομική κρίση και η πανδημία που την διαδέχθηκε, υπογραμμίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Επίσης τονίζει:
• Μειώσεις έμμεσων φόρων όπως του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε τομείς όπως η ενέργεια και η εστίαση, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν επιχειρήσεις αλλά και για μια σειρά άλλων μέτρων (πχ. τέλος επιτηδεύματος, ακατάσχετος λογαριασμός κ.α) δεν έγινε καμία αναφορά από την κυβέρνηση.
• Δεν έγινε επίσης καμία αναφορά για συνέχιση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω των περιορισμών που ισχύουν.
• Παράλληλα παραμένει το «καυτό ζήτημα» της αποπληρωμής του ιδιωτικού χρέους που συσσώρευσαν το τελευταίο 18άμηνο οι επιχειρήσεις και για το οποίο η ΓΣΕΒΕΕ είχε από τοποθετηθεί από τη πρώτη στιγμή, ζητώντας την διαγραφή του, τόσο από την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Ακόμη επισημαίνει ότι ο περιορισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής, η κάλυψη μέρους της αύξησης στα τιμολόγια ενέργειας αλλά η παράταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» καθώς και η μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα, για μερικούς μήνες ακόμα, είναι αναμφισβήτητα σημαντικές ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσωρινού όμως χαρακτήρα.
Επιπλέον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το μεγάλο στοίχημα παραμείνει η ισότιμη αντιμετώπιση τους στην κατανομή των πόρων που θα διοχετευτούν στην ελληνική αγορά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για αυτές τις επιχειρήσεις τις μικρές, πολύ μικρές αλλά και τους επιτηδευματίες όπου απαιτείται ένα στρατηγικό σχέδιο αναμόρφωσης, για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έγιναν ιδιαίτερες αναφορές, εκτός από την παροχή κινήτρων για τις συγχωνεύσεις τους.