Έρευνα αγοράς οίνου Ηνωμένου Βασιλείου

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 17 δευτ.]

Τα ευρωπαϊκά κρασιά κυριαρχούν στις εισαγωγές κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) με ποσοστό 74% της αξίας (2,9 δισ. λίρες), έναντι 26% (998 εκ. λίρες) για τα κρασιά τρίτων χωρών (55% έναντι 45% αντίστοιχα, σε ποσοτικούς όρους), καταγράφει η Έρευνα Αγοράς Οίνου του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.
          Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (τα οποία χρησιμοποιούντα στην παρούσα έρευνα) η αξία των εισαγωγών κρασιού από την Ελλάδα στο ΗΒ παρουσίασε το 2024 πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος τόσο σε αξία (-14,4%) και ανήλθε σε 5.467.431 λίρες (έναντι 6.386.987 λίρες το 2023) όσο και σε ποσότητα (-11,9%) (1.342.116 κιλά το 2024 έναντι 1.524.080 κιλά το 2023).
          Η Ελλάδα κατέλαβε, την 20η θέση στην κατάταξη των χωρών από τις οποίες εισήγαγε κρασί το ΗΒ, έναντι 16ης το 2023 και 20ης το 2022. Οι ελληνικές ποικιλίες ασύρτικο και ξινόμαυρο βρίσκονταν ανάμεσα στις ταχύτερα ανερχόμενες στις προτιμήσεις των βρετανών καταναλωτών γηγενείς ποικιλίες για το 2024.
          Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διάρθρωση της ελληνικής αμπελο-οινικής παραγωγής (μικρές καλλιέργειες και παραγόμενες ποσότητες, σχετικά υψηλή μέση τιμή προϊόντος), καθώς και τα χαρακτηριστικά της βρετανικής αγοράς (εξαιρετικά ώριμη και διαφοροποιημένη αγορά, μεγάλος βαθμός συγκέντρωσης), οι ευκαιρίες για το ελληνικό κρασί παρουσιάζονται, κυρίως, σε εξειδικευμένους εισαγωγείς/λιανοπωλητές κρασιού (ανεξάρτητα ηλεκτρονικά ή φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης κρασιού, κάβες, κλπ) καθώς και στους, λιγότερο ευαίσθητους στις τιμές, τομείς της εστίασης και φιλοξενίας και των high-end καταστημάτων. Παράλληλα, μια περισσότερο αντιπροσωπευτική παρουσία του ελληνικού κρασιού στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να αντισταθεί στις πιέσεις τιμολογιακής αντιμετώπισής του ως προϊόν μαζικού χαρακτήρα, θα συντελέσει καθοριστικά στην αναγνωρισιμότητα και στην εδραίωση της Ελλάδας ως σύγχρονης οινοπαραγωγικής χώρας στην αντίληψη του βρετανού καταναλωτή.
          Η τοποθέτηση του ελληνικού κρασιού στη βρετανική αγορά με βάση την ανάδειξη της μοναδικότητάς του (Unique Selling Point) – την ασυνήθιστη προέλευση, τις γηγενείς ποικιλίες, την ιστορία της οινοπαραγωγικής περιοχής (terroir), τους τρόπος οινοποίησης- ευνοείται από την συνεχιζόμενη τάση του βρετανικού καταναλωτικού κοινού για ανακάλυψη νέων, αυτοχθόνων ποικιλιών και μπορεί να οδηγήσει στην κατάκτηση αυξανόμενου μεριδίου της εξειδικευμένης βρετανικής αγοράς κρασιού.

Αναλυτικά η Έρευνα Αγοράς Οίνου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω