Ροή Ειδήσεων

Έως 80% μείωση τουρισμού

Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε πτώση κατά 22% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).
Η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια μείωση μεταξύ 60% και 80% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Αυτό θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια βιοποριστικά μέσα και απειλεί να περιορίσει την πρόοδο που σημειώνεται στην προώθηση των στόχων αειφόρου ανάπτυξης (SDGs).
Σημειώνεται ότι στην Ασία και στον Ειρηνικό η έρευνα παρουσιάζει τον υψηλότερο αντίκτυπο σε σχετικούς και απόλυτους όρους με τις αφίξεις να φθάνουν στα -33 εκατομμύρια, ενώ ο αντίκτυπος στην Ευρώπη, αν και χαμηλότερος σε ποσοστό, είναι αρκετά υψηλός σε όγκο φθάνοντας τα -22 εκατομμύρια.
Σενάρια Διεθνούς Τουρισμού 2020
Τα τρέχοντα σενάρια δείχνουν πιθανές μειώσεις στις αφίξεις από 58% έως 78% για το έτος. Αυτά εξαρτώνται από την ταχύτητα περιορισμού και τη διάρκεια των περιορισμών ταξιδιού και το κλείσιμο των συνόρων. Τα ακόλουθα σενάρια για το 2020 βασίζονται σε τρεις περιπτώσεις για το σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων.
Σενάριο 1
(-58%) που βασίζεται στο σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων και στη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές Ιουλίου.
Σενάριο 2 (-70%) με βάση το σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σενάριο 3 (-78%) βασίζεται στο σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων και στη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού μόνο στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο αντίκτυπος της απώλειας ζήτησης στα διεθνή ταξίδια των σεναρίων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε:
• Απώλεια 850 εκατομμυρίων έως 1,1 δισεκατομμύρια διεθνείς τουρίστες.
• Απώλεια 910 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές από τον τουρισμό.
• 100 έως 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας άμεσου τουρισμού σε κίνδυνο.
Ανάκαμψη το 2021
Σύμφωνα με έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του UNWTO η πλειοψηφία αναμένει να δει σημάδια ανάκαμψης έως το τελευταίο τρίμηνο του 2020 αλλά κυρίως το 2021. Με βάση τις προηγούμενες κρίσεις, τα ταξίδια αναψυχής αναμένεται να ανακάμψουν γρηγορότερα.
Οι εκτιμήσεις σχετικά με την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών είναι πιο θετικές στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με τους περισσότερους εμπειρογνώμονες να προβλέπουν την ανάκαμψη ακόμα το 2020.
Οι ειδικοί στην Αμερική είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι και λιγότερο πιθανό να πιστεύουν στην ανάκαμψη το 2020, ενώ στην Ευρώπη και την Ασία οι εκτιμήσεις των προοπτικών είναι μικτές, με τους μισούς εμπειρογνώμονες να αναμένουν ανάκαμψη εντός του τρέχοντος έτους.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω