[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 23 δευτ.]
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ), διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός: Η διαπραγματευτική ισχύς εν τη ενώσει», το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, στις 12 στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).
Ομιλητές θα είναι:
Γιώργος Πελέκανάκης, Πρόεδρος Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Τάσος Παπαδάκης, Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.
Δρ. Λεμονιά Παπαδοπούλου – Κελίδου, Λέκτορας City College, University of York Europe Campus.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 2oυ Παγκρήτιου Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων, με επιχειρηματικές συναντήσεις Κρητών επιχειρηματιών αγροτικών προϊόντων, με ξενοδόχους και δίκτυα διανομής της Αττικής.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Ενότητα 1
Αγροδιατροφή – Μεταποίηση – Τουρισμός: η ισχύς εν τη ενώσει
Η αποστασιοποιημένη συνεργασία των τριών κλάδων και η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ τους για την αμοιβαία ανάπτυξη τους. Πώς μπορούν να επωφεληθούν παραγωγοί, μεταποιητές και ξενοδόχοι απόστενότερη συνεργασία των τριών κλάδων; Το φαγητό ως πρώτη ύλη, ως προϊόν μεταποίησης και μέρος της ταυτότητας προορισμών και τουριστικών επιχειρήσεων.
Ενότητα 2
Κρητική Διατροφή: η αξία της και τρόποι αύξησης πωλήσεων παραγωγών, μεταποιητών, ξενοδόχων
H κρυμμένη ιστορία και πολιτισμός της κρητικής κουζίνας. Η αξία της αφήγησης στην επικοινωνία, το μάρκετινγκ και την προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών, προορισμών και επιχειρήσεων. Η έλλειψη «τουριστικής κουλτούρας» των παραγωγών και μεταποιητών και ο αντίκτυπος στις διαπραγματεύσεις και τις πωλήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα αγροδιατροφής. Τουρισμός: το όχημα αύξησης της παραγωγής και των εξαγωγών των τροφίμων.
Ενότητα 3
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κρητικής Διατροφής στη διεθνή αγορά
Ποια είναι η θέση (positioning) της κρητικής κουζίνας στο εξωτερικό; Ποιες είναι οι ανταγωνιστικές κουζίνες και πώς μπορεί να διαχειριστεί η Κρήτη τον ανταγωνισμό; Στρατηγικές αξιοποίησης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και κατάκτησης προβαδίσματος στην διεθνή αγορά. Κανάλια διανομής και στρατηγικές αύξησης πωλήσεων και εισερχόμενου τουρισμού.
Ενότητα 4
Το φαγητό ως εγγύηση της βιωσιμότητας παραγωγών-μεταποιητών-ξενοδόχων
Το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων δεν είναι αρκετό για να χαρακτηριστεί ένας κλάδος «βιώσιμος». Απαιτείται η «απόδειξη» προαγωγής της υγείας και του well-being των καταναλωτών/τουριστών. Τα συμβόλαια διαμονής θα εστιάζουν στον εν λόγω πυλώνα της βιωσιμότητας, καθιστώντας το φαγητό «απόδειξη» της βιωσιμότητας υπηρεσιών και προϊόντων με γνώμονα το «well being».
Μαγειρεύουμε με τον Σεφ:
Δημιουργούμε πιάτα και ταξιδεύουμε στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Πώς μπορούν τα ξενοδοχεία να δημιουργήσουν αυθεντικές εμπειρίες μέσα από το φαγητό; Πώς μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τον τουριστών αναφορικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης;