[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 28 δευτ.]
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού μάς υπενθυμίζει την αδιαπραγμάτευτη αξία του νερού και την ευθύνη μας για την αειφορική διαχείρισή του. Σε μια εποχή έντονων περιβαλλοντικών προκλήσεων, η Κρήτη αντιμετωπίζει οριακές συνθήκες, με τη λειψυδρία να πλήττει ήδη αρκετές περιοχές. Απαιτούνται άμεσα και ολοκληρωμένα μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας των υδάτινων πόρων. Τιμώντας το νερό ως πηγή ζωής, ας αναλογιστούμε την ευθύνη μας να το προστατεύσουμε για τις επόμενες γενιές.
Τα παραπάνω τονίζει η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Αναλυτικά η κυρία Μαρία Κοζυράκη αναφέρει: «Στις 22 Μαρτίου, μία μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, μία οικουμενική συνθήκη που θεσπίστηκε για να αναδείξει τη σημασία της προστασίας και της αειφορικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων ως μία από τις μεγαλύτερες και κρισιμότερες προκλήσεις της ανθρωπότητας.
Σε ένα δυσμενές περιβάλλον κλιματικής επιδείνωσης και κλιμάκωσης των απαιτήσεων σε νερό και ενέργεια, δημόσιοι φορείς και πολίτες καλούνται να υιοθετήσουν νέες συνήθειες και πρακτικές προκειμένου να διασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών σε νερό και η βιώσιμη χρήση του. Ο σχεδιασμός των έργων και δράσεων που θα παρέχουν την αναγκαία επάρκεια των υδατικών αποθεμάτων για την ύδρευση και άρδευση, πρέπει να είναι ολοκληρωμένος, δεσμευτικός, να έχει πολυετή ορίζοντα και να προάγει τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών υδάτων.
Η Κρήτη, ως ένα ανέκαθεν οριακό και ευάλωτο περιβάλλον, διανύει μία κρίσιμη περίοδο όπου γίνεται σαφές ότι, τα υφιστάμενα μοντέλα χρήσης των υδάτινων πόρων δεν είναι πλέον βιώσιμα. Οι παρατεταμένες χρονικές περίοδοι ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών επιτείνουν την υποβάθμιση επιφανειακών, υπόγειων και παράκτιων υδάτων, την ερημοποίηση των εδαφών και επιφέρουν εκτεταμένες ξηράνσεις της φυσικής βλάστησης και των καλλιεργειών, καθώς και ανταγωνιστικές (έως συγκρουσιακές) καταστάσεις μεταξύ των παραγωγικών τομέων της οικονομίας.
Στην Ελλάδα, περισσότεροι από είκοσι Δήμοι έχουν ήδη από το προηγούμενο έτος κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας. Έξι βρίσκονται στην Κρήτη, κυρίως στο νομό Ηρακλείου. Σε μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση, που φαίνεται ότι επιδεινώνεται, απαιτείται η λήψη μέτρων που θα αποτρέπει την υπεράντληση και τη σπατάλη νερού και θα διασφαλίζει την καλή ποσοτική, οικολογική και ποιοτική κατάσταση των υδατικών συστημάτων σε βάθος τουλάχιστον τριακονταετίας.
Τιμώντας σήμερα το Νερό, ως πηγή ζωής και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, ας αναλογιστούμε την ευθύνη που κουβαλάμε στους ώμους μας και την υποχρέωση μας να παραδώσουμε τον κόσμο ζωντανό και καθαρό στα παιδιά μας.»