Αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτα

Την κατασκευή δυο σημαντικών τεχνικών έργων προϋπολογισμού 6.245.000 € που θα συμβάλουν στην δημόσια ασφάλεια και στην τοπική ανάπτυξη του Ρεθύμνου, υπόγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με παρούσα την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και πρόκειται για την «κατασκευή λιμενικού καταφυγίου στην Σκαλέτα» προύπ,4.395.000€ και την «Ανακατασκευή του γέφυρας Σταυρωμένου», (όπου είχαν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα) με  προϋπολογισμό 1.850.000€.
          Για το έργο κατασκευής «Αλιευτικού Καταφυγίου στην Σκαλέτα» είναι συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020».Φορέας  υλοποίησης είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ύστερα από σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Ρεθύμνης και το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης.
Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου το αντικείμενο αφορά στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου της Σκαλέτας και περιλαμβάνει τα απαραίτητα εξωτερικά και εσωτερικά λιμενικά έργα για την λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου, την ανάπλαση και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος κοινόχρηστου χώρου μέχρι την οριοθετημένη γραμμή της παραλίας, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης για τα παραβάλλοντα σκάφη καθώς και του γενικού φωτισμού και ύδρευσης του αλιευτικού καταφυγίου. Ο χαρακτήρας του λιμένα θα είναι ως επί το πλείστων αλιευτικός. Αποτελεί μικρής κλίμακας λιμενική εγκατάσταση, η οποία εξυπηρετεί πρωτίστως επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. Στον χερσαίο χώρο του παραλαμβάνονται και διακινούνται αλιεύματα τα οποία προέρχονται από τις παράκτιες και υπερπόντιες δραστηριότητες. Έτσι λοιπόν, ο λιμενίσκος χαρακτηρίζεται ως αλιευτικό καταφύγιο.
Με την κατασκευή των προτεινόμενων έργων θα επιλυθεί το πρόβλημα του ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών της περιοχής. Το πρόβλημα αυτό είναι οξύ για τους κατοίκους της περιοχής καθώς μεγάλος αριθμός ασχολείται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την αλιεία. Η ευρύτερη περιοχή είναι αγροτική και προσφέρεται για την ανάπτυξη της αλιείας.
            Στην υπογραφή των δυο συμβάσεων ήταν παρόντες και ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Κακογιαννάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σκορδίλης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, ο πρόεδρος της κοινότητας Εσταυρωμένου Δημήτρης  Σερλής, η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Ρεθύμνου Βάνα Τζελεδάκη, ο Διευθυντής τεχνικών έργων της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Ψαρουδάκης, η προϊσταμένη του τμήματος συγκοινωνιακών έργων Τζούλια Μπαρτολότσι, η προϊσταμένη του τμήματος μελετών Μαρία Παπαναστασίου, η Διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε Ρεθύμνου Ελένη Ρανουτσάκη, η επιβλέπουσα Ελένη-Ανδρομάχη Μαρκουλάκη, οι εκπρόσωποι των αναδόχων εταιρειών «Δομική Κρήτης» Γιώργος Συνατσάκης και «Δρακάκης Α.Ε.».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω