Ροή Ειδήσεων

Ανάγκη εμβολιασμού στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Επείγουσα επιστολή έστειλε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτη Αρκουμανέα για άμεση αποστολή εμβολίων κατά του covid-19.
Συγκεκριμένα στην επιστολή: «Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών των κατοίκων του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID – 19 θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας τα εξής:
• Ο πληθυσμός του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου απαρτίζεται κατά 49,6% από υπερήλικες (άνω των 75 ετών) βάσει των επίσημων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ αποτελεί τον γηραιότερο Δήμο της Κρήτης και τον πέμπτο στην Ελλάδα.
• Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων λόγω Covid στην Ελλάδα είναι 70 έτη.
• Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου είναι ο ορεινότερος Δήμος της Κρήτης με ελάχιστο υψόμετρο 800 μέτρα και μέγιστο 2.148 ενώ το κοντινότερο νοσοκομείο βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου σε απόσταση 55 χιλιομέτρων ορεινού οδικού δικτύου.
• Από την 30η Δεκεμβρίου 2020 έχει εγκατασταθεί ειδικός θάλαμος εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας στο Τζερμιάδων με συνεπικουρία των υπηρεσιών του Δήμου, ενώ ήδη από τον Μάρτιο του 2020 ο Δήμος έχει προμηθεύσει ξεχωριστό υγειονομικό θάλαμο για εξετάσεις ύποπτων περιστατικών Covid-19.
• Ο Νομός Λασιθίου εντάχθηκε από Δευτέρα 01-02-2021, στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
Παρόλα τα ανωτέρω στο Δήμο μας δεν έχει αποσταλεί ακόμα ουδεμία δόση των απαραιτήτων εγκεκριμένων εμβολίων.
Είναι τουλάχιστον σχήμα οξύμωρο ο Νομός Λασιθίου να έχει ενταχθεί στο Επίπεδο Β  Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου να μην έχει προμηθευτεί τα εμβόλια, εφόσον ήδη υπάρχει από καιρό  και με την συνδρομή του Δήμου η προβλέπουσα υποδομή στο Κέντρο Υγείας Οροπεδίου Λασιθίου στο Τζερμιάδων.
Επειδή υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία των υπέργηρων κατοίκων που αποτελούν το 49,7% των δημοτών μας ζητούμε, σύμφωνα και με την απόφαση Νο4/2021 του Δημοτικού Συμβουλίου, την παρέμβασή σας, για την άμεση αποστολή εμβολίων στο Κέντρο Υγείας Τζερμιάδων δια να προληφθούν τυχόν θανατηφόρα κρούσματα στην περιοχή μας, η οποία βρίσκεται σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία και παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες λόγω του κατεπείγοντος».

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω