[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 23 δευτ.]
Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει μια ανεξάρτητη, αναπτυγμένη και διεθνοποιημένη οικονομία. Πρόκειται κυρίως για μια ανοικτή οικονομία υπηρεσιών, με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να αποτελούν τον πυρήνα ενός πλέγματος υποστηρικτικών προς τις επιχειρήσεις υπηρεσιών, όπως νομικές, λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της Ελληνικής Πρεσβείας του Λονδίνου, η Βρετανία είναι 6η μεγαλύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο το 2022 και το Λονδίνο παραμένει η πόλη με το μεγαλύτερο ΑΕΠ μεταξύ των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα, μαζί με το Παρίσι. Κατατάσσεται στην 18η παγκοσμίως θέση του Δείκτη Διαφθοράς της Transparency International (2022), με πτώση από το 2021 οπότε βρισκόταν στην 11η θέση. Η χώρα χαρακτηρίζεται, τέλος, από σημαντική πολιτική και πολιτιστική επιρροή, μεταξύ των πρώτων 5 παγκοσμίως σε σχετικές κατατάξεις για το 2022.
Βρετανικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Ελλάδα σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες (Vodafone), το λιανικό εμπόριο (Dixon’s / νυν Curry’s – Κωτσόβολος, JD Sports Fashion – Cosmos Sport, BC Partners – Pet City), η υγεία (GlaxoSmithKline, AstraZeneca, BC Partners – Pharmathen), ο τουρισμός, οι κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (συμμετοχή της Brevan Howard Asset Management LLP στην Orilina Properties Real Estate Investment Company το 2019), οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες (πώληση της Piraeus Insurance and Reinsurance Brokerage S.A. στην Matrix Insurance and Reinsurance Brokers S.A. το 2019), η πρωτογενής παραγωγή (συμμετοχή της Lamex Food Group στην Alterra Lamex), και η ενέργεια (επενδύσεις των Hive Energy και Lightsource BP σε έργα ηλιακής ενέργειας και εξαγορά από την SSE Renewables του χαρτοφυλακίου χερσαίων αιολικών της Siemens Gamesa στην Ελλάδα. Επίσης, η BP συμμετέχει με 20% στη μετοχική σύνθεση του TAP, ενώ η βρετανική Solarcentury – που εξαγοράστηκε από τη νορβηγική Statkraft – έλαβε το 2019 έγκριση κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις αρχές του 2023 η BC Partners φέρεται ακόμα να έχει καταλήξει σε συμφωνία απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Οι υπηρεσίες, κυρίως οι χρηματοοικονομικές, συγκεντρώνουν το ισχυρότερο βρετανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα. Λοιπά βιομηχανικά προϊόντα και η ομάδα πετρέλαιο – χημικά – φαρμακευτικά – πλαστικά ακολουθούν σε μικρότερη κλίμακα.
Πέραν των επενδύσεων βρετανικών επιχειρήσεων, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τομέας των επενδύσεων ιδιωτών σε ακίνητα και δη στη θερινή κατοικία. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα Wealth and Assets Survey της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, το ποσοστό των νοικοκυριών στη Μεγάλη Βρετανία (δηλαδή, όλες οι χώρες πλην της Βόρειας Ιρλανδίας) που δηλώνουν ότι διαθέτουν ιδιοκτησία ακινήτων στο εξωτερικό παραμένει σταθερά στο 3% μεταξύ 2006 και 2020, που αντιστοιχεί σε 680 χιλ. νοικοκυριά.
Μείωση επενδύσεων της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια, καταδεικνύουν τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Σύμφωνα με την πρώτη, το 2021 η διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδας στο ΗΒ, με την εξαίρεση των μη ανακοινώσιμων στοιχείων, συγκεντρώθηκε στους τομείς των επαγγελματικών υπηρεσιών (44 εκ. λίρες), χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (23 εκ.) και του λιανικού και χονδρικού εμπορίου (5 εκ.). Υποχρεώσεις των Ελλήνων επενδυτών προς τις βρετανικές επιχειρήσεις άμεσης επένδυσης υψηλότερες από τις αντίστοιχες απαιτήσεις καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία το 2021 το καθαρό απόθεμα των ελληνικών άμεσων επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε -987 εκ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) περιλαμβάνει ολόκληρο το νησί της Μεγάλης Βρετανίας – δηλαδή την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία – καθώς και το βόρειο τμήμα της Ιρλανδίας. Ο πληθυσμός του Η.Β. υπολογίζεται σε 67,02 εκ. κατοίκους (2021). Ο πληθυσμός της Αγγλίας ανέρχεται σε 56,5 εκ. κατοίκους, της Σκωτίας σε 5,4 εκ. κατοίκους, της Ουαλίας σε 3,1 εκ. κατοίκους και της Βορείου Ιρλανδίας σε 1,9 εκ. κατοίκους. Πρωτεύουσα είναι το Λονδίνο (9,4 εκ. κάτοικοι), ενώ μεγαλύτερες πόλεις είναι κατά σειρά οι Μάντσεστερ (2,7 εκ.), Μπέρμιγχαμ (2,6 εκ.), Δ. Γιορκσάιρ (1,9 εκ.) και στη Σκωτία η Γλασκώβη (1,6 εκ.).
Αναλυτικά η Έκθεση για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου: