[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 17 δευτ.]
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του στο 12ο Παγκρήτιο Forum προώθησης Κρητικών Προϊόντων, στην αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς η οποία θα λειτουργήσει ως «ως μια πιλοτική σχολή του νέου μοντέλου για τις γεωργικές σχολές που το ΥΠΑΑΤ σκοπεύει να εφαρμόσει σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το masterplan της Σχολής και αναμένεται να ολοκληρωθεί και το Businessplan. Πρόκειται, είπε, για μια πρωτοβουλία που βάζει την Κρήτη στο προσκήνιο των προσπαθειών μας να προάγουμε την καινοτομία, την έρευνα και την υψηλού επιπέδου αγροτική εκπαίδευση».
Επίσης, ανακοίνωσε ότι έως το Πάσχα θα είναι έτοιμο και το πλάνο λειτουργίας του Διοικητηρίου Αγροτικών Προϊόντων στον Κατσαμπά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.
Με στόχο να μεγιστοποιηθεί η ένταση της φωνής των αγροτών, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι το ΥΠΑΑΤ δίνει προτεραιότητα στην ίδρυση νέων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καλώντας και πάλι τους Κρήτες στη δημιουργία Διεπαγγελματικής οργάνωσης παραγωγών Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ. Επιδίωξη είναι στις υπάρχουσες οκτώ Διεπαγγελματικές, να προστεθούν και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις για τους εξής κλάδους: Αλιεία, Υδατοκαλλιέργειες, Μέλι, Ροδάκινο, Λάδι και Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ.
Αναφερόμενος στα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια, ανακοίνωσε ότι ήδη 20 Επιμελητήρια σε ολόκληρη τη χώρα, με πρώτο αυτό των Χανίων, είναι σχεδόν έτοιμα να προχωρήσουν στην ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων. Όπως εξήγησε στα αγροτικά τμήματα θα εγγράφονται όλοι οι παραγωγοί πρωτογενούς τομέα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Και σε αυτά θα συσταθεί μητρώο αγροτών που διασυνδέεται με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Τέλος σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα με το μεταφορικό ισοδύναμο για την Κρήτη ο Υπουργός τόνισε ότι μαζί με τα Επιμελητήρια και το Υπουργείο Ναυτιλίας συμφωνήσαμε να κατανεμηθεί στην Κρήτη το 25% του συνολικού προϋπολογισμού του ισοδύναμου, ή 10 εκατ. ευρώ για το 2023. Ακόμα οι επιχειρήσεις της Κρήτης θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις μεγάλων νησιών και άρα το ποσοστό αντισταθμίσματος (ΑΝΗΚΟ) ανεβαίνει από 20% στο 40%.
Ανακοίνωσε επίσης ότι τη διάθεση στην Κρήτη 7,8 από τα 10,8 εκατ. Ευρώ του προγράμματος έκτακτης στήριξης στους κτηνοτρόφους «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» που θα πάνε σε νησιωτικές περιοχές.