[χρόνος ανάγνωσης 56 δευτερόλεπτα]
Το λιμάνι του Ηρακλείου, έως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται το «MasterPlan» από τη νέα Διοίκηση, που θα περιλαμβάνει σημαντικά αναπτυξιακά έργα όπως τα νέα κτίρια άνω των 2.000 τ.μ. που θα φιλοξενούν διάφορες υποδομές αλλά και το Λιμεναρχείο, ενώ θα δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στον «πράσινο» μετασχηματισμό του λιμένος, με έργα υποδομών «cold ironing», ανέφερε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, στη Βουλή απαντώντας σε επερώτηση της αντιπολίτευσης, την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025.
Επίσης υπογράμμισε ότι «Η ανάπτυξη του λιμένος Ηρακλείου συνδυάζεται με μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως το νέο αεροδρόμιο και το ΒΟΑΚ, έργα πνοής που θα αλλάξουν την Κρήτη».
Σχετικά με το θέμα των καρνάγιων και των τοπικών επιχειρήσεων ξυλοναυπηγικής του λιμένος Ηρακλείου, όπως είπε ο κ. Στέφανος Γκίκας, «βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση με την Διοίκηση του λιμένος, μέσω της οποίας επιδιώκεται η συνεννόηση και η συμβολική – αν όχι μηδενική – αύξηση των μισθωμάτων των επιχειρήσεων.». Αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης χώρων του λιμένα από διάφορους φορείς όπως είναι οι Αθλητικοί Σύλλογοι, υποστήριξε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, λήγουν οι σχετικές συμβάσεις και έχει ήδη ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση για την ανανέωσή τους προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση, ενώ δρομολογείται η παραχώρηση χώρου άνω των 300 τ.μ., για την στέγαση και την φιλοξενία τους.
Όσον αφορά στην ΔΕΠΑΝΑΛ, στάθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με τον Δήμο Ηρακλείου και ΔΕΠΑΝΑΛ, προκειμένου να συνεχίσουν ομαλά όλες οι δραστηριότητες και μάλιστα, τόνισε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε 1-2 εβδομάδες.