Ροή Ειδήσεων

Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Γόρτυνας

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Ολοκλήρωση Αποκάλυψης και Αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου Γόρτυνας» από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Το έργο θα υλοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Στόχος του προγράμματος είναι να ολοκληρωθεί η αποκάλυψη και αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας το οποίο ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ρωμαϊκών θεάτρων: Η μέγιστη διάμετρος του είναι 93μ. και η χωρητικότητα του περίπου 7.500 θεατές. Σώζεται το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Τόσο η σκηνή, όσο και το κοίλο διέθεταν πλούσιο αρχιτεκτονικό και γλυπτό διάκοσμο.
Η συστηματική ανασκαφή του Θεάτρου, με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ πραγματοποιήθηκε από το 2011 ως το 2015, με παρόμοια προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2010.
Η μελλοντική αξιοποίηση του Θεάτρου της Γόρτυνας θα ενισχύσει την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομία της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της επισκεψιμότητας. Σ’ αυτή θα συμβάλλει η ποιοτική αναβάθμιση του προσφερόμενου πολιτιστικού προϊόντος.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω