[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 41 δευτ.]
Το Στατιστικό Δελτίο του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 καταγράφει μια θετική πορεία στον ελληνικό τουρισμό, με άνοδο στις διεθνείς αφίξεις και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, αν και με κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ γεωγραφικών περιοχών και εθνικοτήτων επισκεπτών.
Ειδικότερα το 2024 η Ελλάδα επιβεβαίωσε τη θέση της ως δημοφιλή προορισμό, με άνοδο στις διεθνείς αφίξεις αεροπορικώς και οδικώς, παρά τη μικρή πτώση στις εισπράξεις από κάποιες χώρες και την αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η διαφοροποιημένη εικόνα σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο καταδεικνύει την ανάγκη για συνεχή προσαρμογή στρατηγικών προσέλκυσης επισκεπτών, καθώς και για την ανάδειξη λιγότερο δημοφιλών περιοχών και αγοράς υψηλής προστιθέμενης αξίας για διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: Σημαντική Άνοδος
Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, η Ελλάδα υποδέχθηκε 22,6 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας κατά 7,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2023, το οποίο είχε σημειώσει 20,9 εκατομμύρια αφίξεις. Μόνο τον Σεπτέμβριο, καταγράφηκε αύξηση 7,1% με 3,7 εκατομμύρια αφίξεις.
Σημαντικές επιδόσεις καταγράφηκαν στην Κρήτη (4,8 εκατ. αφίξεις, αύξηση 6,5%), στα Δωδεκάνησα (4,0 εκατ., αύξηση 9,7%) και στα Ιόνια Νησιά (3,5 εκατ., αύξηση 4,9%). Η Πελοπόννησος σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση με 11,8%, φθάνοντας τις 208 χιλιάδες αφίξεις. Από την άλλη, οι Κυκλάδες παρουσίασαν μικρή πτώση κατά 0,8%, με 1,2 εκατομμύρια αφίξεις.
Διεθνείς Οδικές Αφίξεις: Αξιοσημείωτη Αύξηση
Ανάλογα θετικά αποτελέσματα παρατηρούνται και στις οδικές αφίξεις, οι οποίες ανήλθαν στα 10,3 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο 14,5% σε σύγκριση με τα 9,0 εκατομμύρια του προηγούμενου έτους. Τον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 17,5% φτάνοντας το 1,5 εκατομμύριο. Η μεγαλύτερη συμβολή προήλθε από τους επισκέπτες της Βουλγαρίας με αύξηση 19,4% (4,8 εκατ.), ακολουθούμενοι από τους επισκέπτες της Τουρκίας, οι οποίοι παρουσίασαν την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση, 29,2%, φτάνοντας τις 1,2 εκατ. αφίξεις.
Ταξιδιωτικές Εισπράξεις: Μικρή Πτώση τον Αύγουστο, Συνολική Άνοδος το Οκτάμηνο
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν μείωση 1,8% τον Αύγουστο του 2024, διαμορφώνοντας τα έσοδα στα 4.250 εκατομμύρια ευρώ. Παρά ταύτα, οι συνολικές εισπράξεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου παρουσίασαν αύξηση 3,2%, με σύνολο 15,18 δισ. ευρώ. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στους επισκέπτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,0%. Αντίθετα, οι εισπράξεις από χώρες εκτός Ε.Ε. σημείωσαν μείωση 2,8%.
Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., οι δαπάνες από Γερμανούς αυξήθηκαν κατά 3,7% (2,47 δισ. €), ενώ οι Γάλλοι επισκέπτες μείωσαν τις δαπάνες τους κατά 12,4%. Από τις χώρες εκτός Ε.Ε., άνοδο σημείωσαν οι δαπάνες από το Ηνωμένο Βασίλειο (2,8%) και τις ΗΠΑ (0,8%).
Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Ανθεκτική Ανάπτυξη Παρά τις Μικρές Μειώσεις
Η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης σημείωσε σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2023, φτάνοντας τα 232 χιλιάδες καταλύματα τον Σεπτέμβριο του 2024. Ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών διατηρήθηκε στο 1 εκατομμύριο, με ετήσια αύξηση κατά 85 χιλιάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023.
Αναλυτικά το Στατιστικό Δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ: