Αύξηση Κρητικών εξαγωγών

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 22 δευτ.]

Εντυπωσιακή αύξηση για τις Κρητικές εξαγωγές κατά το α’ 6μηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.
Οι κρητικές εξαγωγές, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, έφτασαν το ποσό των 579,5 εκ. ευρώ και τους 271.928 τόνους, έναντι των 338,0 εκ. ευρώ και τους 240.283 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 71,5% σε αξία και 13,2% σε ποσότητα. 
          Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 74,2% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών με 430 εκ. ευρώ, παρουσιάζει τεράστια αύξηση ίση με 133,6%.  Ο κλάδος των Χημικών & Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 16,2% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και μείωση της τάξεως του 4,3%. Ακολουθούν οι κλάδοι του Αγροτικού Εξοπλισμού (μερίδιο 3,1% και μείωση 9,1%), της Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης (μερίδιο 2,3% και μείωση 10,2%) και με μικρότερα μερίδια οι Μηχανές & Συσκευές, τα Δομικά Υλικά και τα λοιπά βιομηχανικά προϊόντα.
          Στον αγροδιατροφικό τομέα, το Ελαιόλαδο έφτασε τα 338,5 εκ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 58,4% του συνόλου των κρητικών εξαγόμενων προϊόντων και το 78,8% στην κατηγορία των Τροφίμων & Ποτών, με αύξηση 208% σε αξία και 142% σε ποσότητα, σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. Τα Κηπευτικά έφτασαν τα 59,8 εκ. ευρώ με αύξηση 25,4%, τα Ψάρια & Θαλασσινά τα 6,7 εκ. ευρώ και αύξηση 86,1%, τα Φρούτα τα 5,3 εκ. ευρώ και αύξηση 47,2% και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν τα, τα Γαλακτοκομικά, η κατηγορία των Νερών – Αναψυκτικών – Χυμών, το Κρασί, το Μέλι και το Κρέας & Παρασκευάσματά του.
          Από τα προϊόντα εκτός αγροδιατροφικού τομέα, το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνει ο κλάδος των Χημικών & Πλαστικών (μερίδιο 16,2% στο σύνολο των Κρητικών εξαγωγών), με κυριότερα προϊόντα τις πλαστικές μεμβράνες και τα πλαστικά φύλλα, τα είδη συσκευασίας από πλαστικές ύλες, τις χρωστικές ύλες κ.α. Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η εξαγωγή Αγροτικού Εξοπλισμού, με κυριότερο προϊόν τα δίχτυα αγροτικής χρήσης.
          Σχετικά με τις αγορές, οι κυριότεροι αγοραστές των Κρητικών προϊόντων είναι η Ιταλία (μερίδιο 43,3%), η Γερμανία (9,7%), η Ισπανία (6,8%) οι Η.Π.Α. (5,1%) και η Γαλλία (4,1%). Τη δεκάδα των κυριότερων αγοραστών κλείνουν η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
          Για τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία (μερίδιο 59,1%), η Γερμανία (9,4%), η Ισπανία (7,3%), οι Η.Π.Α. (5,4%) και η Πολωνία (2,5%). 
          Στις αγορές του κρητικού ελαιολάδου πρώτη έρχεται η Ιταλία με 238,7 εκ. ευρώ, δεύτερη η Ισπανία με 27,8 εκ. ευρώ και ακολουθούν η Γερμανία, οι Η.Π.Α. και η Γαλλία. 
          Για τον κλάδο των Χημικών & Πλαστικών, οι κυριότεροι αγοραστές είναι η Γαλλία με 12,2 εκ. ευρώ, η Γερμανία με 9,7 εκ. ευρώ, η Ισπανία με 6,1 εκ. ευρώ, η Ολλανδία με 6 εκ. ευρώ και η Ιταλία με 5 εκ. ευρώ.  
          Η περίοδος Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2023 αποτέλεσε μια εξαιρετική περίοδο για τις εξαγωγές της Κρήτης, καθοριστική για την πορεία των εξαγωγικών επιδόσεων του νησιού και, όπως αναφέρθηκε ήδη, φαίνεται ότι το 2023 θα αποδειχτεί η νέα χρονιά ρεκόρ για τις κρητικές εξαγωγές. Βέβαια, η επίδοσή αυτή οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στην τεράστια αύξηση της εξαγωγής ελαιολάδου στην Ιταλία, Συνολικά στην Ιταλία και την Ισπανία κατέληξαν πάνω από 56.500 τόνοι από τους συνολικά 68.000 εξαγόμενους τόνους ελαιολάδου. Επιτακτική λοιπόν κρίνεται η ανάγκη διοργάνωσης δράσεων ενίσχυσης της προβολής του τυποποιημένου ελαιολάδου, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η λήψη μέτρων για την προστασία του, για να αποκτήσει την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει στις παγκόσμιες αγορές.  
          Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και στα υπόλοιπα προϊόντα του αγροδιατροφικού κλάδου, τόσο από την πλευρά των παραγωγών και των τυποποιητών, αλλά και από την πλευρά διοργάνωσης δράσεων προβολής και προώθησης. Τέλος, ο κλάδος της βιομηχανίας έχει αποδείξει ότι αποτελεί μία σταθερά για τις Κρητικές εξαγωγές, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την ομαλή εξέλιξη των εξαγωγών μας και την αποφυγή των τεράστιων σκαμπανεβασμάτων που παρατηρούνται και σχετίζονται με την παραγωγή του ελαιολάδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω