Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Attica bank




[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 40 δευτ.]

«Η Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεύει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της Τράπεζας για περισσότερο από μία δεκαετία. Σήμερα, υποστηρίζει το εγχείρημα της συγχώνευσης της Attica bank με την Παγκρήτια, την αξιολογεί με βάση τις προβλέψεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και επιβλέπει την υλοποίηση του σχεδίου της συγχώνευσης, διασφαλίζοντας ότι η νέα τραπεζική οντότητα θα έχει υψηλό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, ισχυρό Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων και βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο.»
Τα παραπάνω τόνισε η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου στη Γενική Συνέλευση της Attica Bank.
Ακόμη επισήμανε ότι «Η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων είναι μια άσκηση με πολλαπλές προκλήσεις. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές και σύνθετες ενέργειες για την προετοιμασία της συναλλαγής και για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μετόχων των τραπεζών. Για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης πρέπει το επόμενο διάστημα να συνεχίζουν να εργάζονται συντονισμένα και αποτελεσματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως, οι διοικήσεις και τα στελέχη των δύο τραπεζών. Γνωρίζουν όλοι ότι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος για ένα ενιαίο τραπεζικό σχήμα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη συνολική εξυγίανση και υγιή ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.» 
          Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά περίπου 730 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ, ο e-ΕΦΚΑ, η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο Tier2 ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ, λήξης 2028, το οποίο αν δεν γινόταν η συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του.
          Ειδικότερα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα εισφέρουν το ΤΧΣ ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ.ευρώ, το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. Ευρώ, ενώ η Trhivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας που συγχωνεύεται από την τράπεζα Αττικής. Συνεπώς στους υπολογισμούς είναι προφανές ότι κανείς πέρα από το χρηματικό ποσό συνεισφοράς, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι επενδυτές συνεισφέρουν ουσιαστικά και με το σύνολο της Παγκρήτιας Τράπεζας.
          Οι μέτοχοι της Attica Bank σήμερα είναι το ΤΧΣ με ποσοστό 72,5%, ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, η Παγκρήτια Τράπεζα με ποσοστό 5,0%, η Thrivest Holding με ποσοστό 4,4%, το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 4% και λοιποί μέτοχοι και συστημικές τράπεζες με συνολικό ποσοστό 6,5%.  
Επίσης η Attica Bank έχει Ενεργητικό: 3,77 δισ. ευρώ, Χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις) 2,68 δισ. ευρώ, Καταθέσεις 3,15 δισ. ευρώ και Ίδια Κεφάλαια 446 εκατ. Ευρώ
          Οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας σήμερα είναι η Thrivest Holding με ποσοστό 43,8%, η Alfa Ocean Developments με ποσοστό 4,0%, η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 3,6%, και λοιποί μέτοχοι με συνολικό ποσοστό 48,7%.
Η Παγκρήτια τράπεζα έχει Ενεργητικό: 3,45 δισ. ευρώ, Χορηγήσεις: (μετά από προβλέψεις): 2,04 δισ. Ευρώ, Καταθέσεις 2,6 δισ. ευρώ και Ίδια Κεφάλαια: 251 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω