Ροή Ειδήσεων

Γυναίκες στην Πρώτη γραμμή – Δυνατές Μαζί

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε Διαδικτυακή εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Δευτέρα 8 Μαρτίου. Την εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Γυναίκες στην Πρώτη γραμμή – Δυνατές Μαζί».
Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη πραγματικότητα, ιδιαίτερα δε όπως αυτά αναδεικνύονται υπό το πρίσμα της πανδημίας και τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη πολιτικών και ευκαιριών για τις γυναίκες επιστήμονες.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν γυναίκες από όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας, Υγείας και Πολιτισμού της ΠΕ Χανίων Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη και η Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος Arepo Ειρήνη Χουδετσανάκη.

Η «γυάλινη οροφή» για τις Γυναίκες στον τομέα της Επιστήμης

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα δεδομένα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που παρουσίασε η Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης, Ελένη Παπαδάκη, η οποία αναφέρθηκε στην θέση της γυναίκας στην επιστήμη. Όπως ανέδειξε μέσα από την ομιλία της, οι γυναίκες έχουν τα προσόντα – ως πτυχιούχοι, διπλωματούχοι και διδάκτορες- να διεκδικήσουν υψηλόβαθμες θέσεις, όμως υπολείπονται έναντι των ανδρών σε  υψηλόβαθμες ακαδημαϊκές και αυξημένης ευθύνης θέσεις, φαινόμενο γνωστό ως  «γυάλινη οροφή».
Συγκεκριμένα, οι υψηλόβαθμες θέσεις Καθηγητών Α βαθμίδας στον ακαδημαϊκό χώρο καταλαμβάνονται από γυναίκες σε ποσοστό μόλις 21,6% ενώ μόλις 11,1% των επικεφαλής αντίστοιχων Ιδρυμάτων είναι γυναίκες.
Επίσης, ενώ οι γυναίκες σε Εθνικά Ερευνητικά Έργα αντιπροσωπεύονται σε υψηλό ποσοστό (άνω του 50%), σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις, όπως το ERC και οι υποτροφίες Marie Sklodowska Curie, συμμετέχουν μόλις σε ποσοστό 24% και 38,2%, αντίστοιχα.
Η κυρία Παπαδάκη αναφέρθηκε στο ιδανικό οικοσύστημα διαλόγου που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και που μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω αναδεικνύοντας την ανάγκη του Πανεπιστημίου να αναπτύσσει πολιτικές υποστήριξης των μελών ΔΕΠ στις πρώτες ακαδημαϊκές βαθμίδες, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό γυναίκες που καταφέρνουν να προοδεύουν να ανοίγουν τον δρόμο στη νεότερη γενιά».
H Περιφέρεια μπορεί να συμβάλλει με την καταγραφή των όποιων ανισοτήτων παρατηρούνται και με ανάπτυξη πολιτικών εκπαίδευσης της κοινωνίας για την εξάλειψη στερεοτύπων ως προς τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια, την κοινωνία, την εργασία.
Παράλληλα η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει αναπτύσσοντας πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, αύξησης των ευκαιριών μέσω της ενίσχυσης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την απασχόληση, και της χρηματοδότησης της έρευνας σε γυναίκες επιστήμονες.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Άριστα, ολοκλήρωσε τις Διδακτορικές της Σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με Άριστα και έλαβε την Ειδικότητα της Αιματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Έκανε τις μεταδιδακτορικές της Σπουδές στο Saint George’s Medical School του Λονδίνου. Είναι εκλεγέν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων Βιολογικών Προϊόντων και Προϊόντων Αίματος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και μέλος της αρμόδιας Εθνικής Αρχής για τους Ιστούς και τα Κύτταρα. Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης (2013-2015). Η κ. Παπαδάκη έχει πάνω από 150 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά μετά από κρίση, πάνω από 4000 βιβλιογραφικές αναφορές, έχει συντονίσει διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε μεγάλο αριθμό διεθνών Αιματολογικών Συνεδρίων και Επιστημονικών Συναντήσεων. Στην καθημερινότητα η κα Παπαδάκη μοιράζει το χρόνο μεταξύ της Κλινικής, της Τράπεζας Βλαστοκυττάρων, της Έρευνας και της Διδασκαλίας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω