Είναι προφανές πως η Περιφερειακή Επιστήμη αποτελεί ένα κλειδί για την κατανόηση και τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών δομών σε τοπικό επίπεδο. Κάθε περιοχή έχει τη μοναδικότητά της και ταυτόχρονα εντάσσεται σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνεται από πολυπλοκότατες διαδικασίες, επισημαίνει ο Δρ. Γιώργος Ξανθός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων, στο «Κρητών Επιχειρείν».
Με αυτήν την προοπτική, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων διοργανώνει ένα ακόμα σημαντικό Συνέδριο, προσκαλώντας επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες από διάφορους τομείς να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις.
Το φετινό 23ο Επιστημονικό συνέδριο, υπό τον τίτλο «Δημογραφική μετάβαση στο 2050 και περιφερειακές πολιτικές», θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την δημογραφική πρόκληση και περιφερειακή συνοχή, τις δημογραφικές μεταβολές και περιφερειακοί ανταγωνισμοί, τις δημογραφικές ανισορροπίες και μετατοπίσεις ισχύος.
Το Συνέδριο θα προσφέρει μια πλατφόρμα για διάλογο και σύγκριση πρακτικών που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Ποιός ο ρόλος και η αποστολή του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων;
Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων (ΣΕΠ) ιδρύθηκε στο έτος 1979. Αποστολή του Συνδέσμου είναι (α) Να συμβάλει στη πρόοδο και προαγωγή της Περιφερειακής Επιστήμης. (β) Να συμμετέχει ενεργά στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας (γ) Να διαβουλεύεται με τα επίσημα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, με Επιστημονικούς φορείς αναφορικά με ζητήματα κοινωνικά και οικονομικά που άπτονται της Περιφερειακής Επιστήμης.
Ιστοσελίδα του ΣΕΠ https://sepgov.wordpress.com/
Τι κάνει συστηματικά ο Σύνδεσμος;
Ο σύνδεσμος μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του πραγματοποιεί κάθε -2- έτη ένα επιστημονικό συνέδριο σε διαφορετικές Περιφέρειες της Χώρας. Για παράδειγμα αναφέρω τα τρια πλέον πρόσφατα Επιστημονικά Συνέδρια. Το 22ο Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη πόλη των Γρεβενών σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Το 21ο Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2020 σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου και το 20ο Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2018 σε συνδιοργάνωση με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Που εστιάζουν τα Επιστημονικά Συνέδρια και οι παρεμβάσεις του Συνδέσμου;
Κάθε συνέδριο του ΣΕΠ εστιάζει σε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία οι εισηγητές τα προσεγγίζουν με ακαδημαϊκή ματιά και με τον ρεαλισμό της εφαρμογής στην καθημερινότητα. Στα επιστημονικά συνέδρια του Συνδέσμου έχουν παρουσιαστεί και εξεταστεί θέματα όπως: Η περιφερειακή εξειδίκευση και επιχειρηματικότητα. Το μέλλον της Περιφερειακής Επιστήμης, οι επιπτώσεις της ύφεσης της Ελληνικές περιφέρειες.
Το 23ο Επιστημονικό Συνέδριο του ΣΕΠ
Το φετινό 23ο Επιστημονικό συνέδριο του ΣΕΠ θα πραγματοποιηθεί 18 και 19 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Συνέδριο θα εστιάσει στο Δημογραφικό Πρόβλημα. Ο τίτλος του Συνεδρίου είναι: Δημογραφική μετάβαση στο 2050 και περιφερειακές πολιτικές. Οι συνδιοργάνωτες του συνέδριου είναι Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου και το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας.
Ποιος είναι ο Σκοπός του 23ου Επιστημονικού Συνεδρίου του ΣΕΠ;
Ο σκοπός του συνεδρίου είναι διττός. Αφενός θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί η σύνδεση μεταξύ της δημογραφικής μετάβασης και των περιφερειακών πολιτικών και αφετέρου να παρουσιαστούν οι περιφερειακοί ανταγωνισμοί και οι μετατοπίσεις ισχύος από τις δημογραφικές ανισορροπίες. Κάτω από το πρίσμα αυτό το συνέδριο θα εστιάσει σε τρία σημεία. (α) Στη σύνδεση μεταξύ των πολιτικών συνοχής και της παρατηρούμενης δυναμικής του πληθυσμιακού μεγέθους μιας περιοχής (β) Στη συνεισφορά των μεταβολών των επιμέρους συστατικών που συνθέτουν το πληθυσμιακό μέγεθος μια περιοχής και των οικονομικών προοπτικών της περιοχής και (γ) Στην εξασθένιση η ισχυροποίηση περιοχών που να μπορεί να αποδοθεί στη δημογραφική ανισορροπία όχι μόνο σε όρους γεννήσεων –θανάτων αλλά και στην ηλικιακή κατανομή. Οι κεντρικοί θεματικοί άξονες του Συνέδριου είναι:
- Δημογραφική πρόκληση και περιφερειακή συνοχή
- Δημογραφικές μεταβολές και περιφερειακοί ανταγωνισμοί
- Δημογραφικές ανισορροπίες και μετατοπίσεις ισχύος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Γιώργος Ξανθός είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελλήνων Περιφερειολόγων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με κριτές ενώ έχει παρουσιάσει το ερευνητικό του έργο σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στον περιφερειακό σχεδιασμό, στις προβλέψεις σε κλίμακα περιφέρειας και στην ανάλυση δεδομένων.