Ροή Ειδήσεων

Καινοτόμα προϊόντα
αντι-μικροβιακής
& αντιρρυπαντικής δράσης

Η PCN Materials αξιοποιεί πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τους Ερευνητές του ΙΤΕ, παράγοντας καινοτόμα φωτο-καταλυτικά υλικά που αποδομούν αέριους ρύπους, καταπολεμούν βακτήρια και ιούς και βελτιώνουν την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα. Στα επόμενα σχέδιά της είναι η ανάπτυξη της παραγωγική της βάσης (scale-up) και προς τον σκοπό αυτό κινείται για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ή κεφαλαίων.
Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο κ. Γιώργος Κυριακίδης, Διευθυντής της εταιρίας σε συνέντευξη στο ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Πότε ιδρύθηκε και ποιά τα προϊόντα της PCN Materials;

Η PCN Materials είναι μια εταιρεία τεχνοβλαστός, (spin-off) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η οποία αξιοποιεί κατοχυρωμένη πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τους Ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ).
Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 2019 αλλά όλη η έρευνα πάνω στην οποία βασίστηκε είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετούς επιστημονικής προσπάθειας από Ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ), στο ΙΤΕ. Κατά τα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας στήθηκε μια ημι-βιομηχανική παραγωγική υποδομή δυναμικότητας 3-5 τόνων ανά έτος. Παράλληλα υλικά της εταιρίας διατέθηκαν προς αξιολόγηση και πιστοποίηση από φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Αντικείμενο της εταιρίας είναι η παραγωγή καινοτόμων φωτο-καταλυτικών υλικών που με την βοήθεια ορατού φωτός αποδομούν αέριους ρύπους, καταπολεμούν βακτήρια και ιούς και βελτιώνουν με τον τρόπο αυτό την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα. Παράγονται υπό μορφή σκόνης, και χρησιμοποιούνται αναμειγνυόμενα με διάφορα είδη ανόργανων και οργανικών υλικών (χρώματα, επιχρίσματα) για να καλύψουν με ειδικές τεχνικές – σπρέϊ επιφάνειες από ύφασμα (προστατευτικές μάσκες προσώπου, στολές υγειονομικού προσωπικού, κουρτίνες, πολυθρόνες, καναπέδες), γυαλί, σοβά, τσιμέντο, γυψοσανίδα, ξύλο, μέταλλο, φίλτρα κλιματισμού. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στον καθαρισμό και την απολύμανση εξωτερικών αλλά και εσωτερικών κλειστών χώρων όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, βιολογικοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, εργοστάσια, γραφεία κ.ά.
Ποιά η συμβολή των προϊόντων στην καθημερινότητα των πολιτών;

Τα προϊόντα της PCN Materials έχουν αντι-μικροβιακή και αντιρρυπαντική δράση επομένως στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και απολύμανση κυρίως σε εσωτερικούς χώρους στους οποίους ο μέσος πολίτης δαπανάει περισσότερο από το 90% του χρόνου κάθε ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου αλλά και στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και του εισπνεόμενου αέρα, καθώς γίνεται αποδόμηση αέριων ρύπων τύπου ΝΟx αλλά και καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών (όπως ο Σταφυλόκοκκος, η Κλεμπσιέλλα της Πνευμονίας, Στρεπτόκοκκος, Ψευδομονάδα, το κωλοβακτηρίδιο Escherichia Coli (E-Coli) πρωτίστως στην αέρια φάση και τον MS2 Bacteriophage σε υγρά απόβλητα).

Ποιό το οικονομικό αποτύπωμα στην οικονομία της Κρήτης;

Το οικονομικό αποτύπωμα στην οικονομία της Κρήτης κρίνεται μεγάλο, καθώς παραδείγματος χάριν από έργο που έγινε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, στο τούνελ του βόρειου οδικού άξονα στο ύψος των Μαλίων καταβράφεται εξοικονόμηση περισσότερων από 54.000 ευρώ ετησίως από τη δαπάνη συντήρησής του. Το έργο αφορούσε την ανακαίνιση του τούνελ με επίχρισμα που περιείχε την φωτοκαταλυτική σκόνη μας. Αποτέλεσμα ήταν η παντελή έλλειψη ρύπων και ο καθαρός αέρας.
Επίσης, πρόσφατο επίτευγμά μας είναι η συνεργασία μας με διάφορα ξενοδοχεία της Κρήτης. Εκεί γίνεται εφαρμογή του υλικού μας σε μορφή σπρέϊ στις κουρτίνες των δωματίων. Έτσι, τα δωμάτια μπορούν να χαρακτηριστούν «πράσινα» και με αυτόν τον τρόπο να αυξηθεί το ενδιαφέρον των πελατών-τουριστών άρα και το οικονομικό αποτύπωμα.

Ποιοί οι στόχοι για την επόμενη δεκαετία;

Η εταιρία βρίσκεται σε παραγωγική ετοιμότητα μικρής κλίμακας ενώ διαθέτει ένα συγκροτημένο μοντέλο παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας που αποβλέπει στην δημιουργία εργοστασιακής παραγωγικότητας της τάξεως των 1.800 τόνων ανά έτος (για την οποία τα αντίστοιχα κεφάλαια αναζητούνται ήδη από ελληνικούς και διεθνείς επενδυτικούς κύκλους), με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας και ευρωπαϊκής αγοράς που υπολογίζεται σε 980 Μ €.
Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια πιλοτική βιομηχανική μονάδα με παραγωγική δυνατότητα 3-5 τόνων ανά έτος και με ανεπτυγμένο R&D τομέα. Σκοπός της μονάδας αυτής είναι να καλύπτει παραγγελίες πελατών μικρής κλίμακας, να μπορεί να προμηθεύει πιθανούς πελάτες με δείγματα από το υλικό αλλά και να βρίσκει νέες εφαρμογές του υλικού μας.
Τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα εστιάζονται στην προσπάθεια διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης (scale-up) και εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή ή κεφαλαίων που θα συμβάλουν στην δεύτερη φάση ανάπτυξης της εταιρείας τα επόμενα 3-10 έτη.


Βιογραφικό
Ο Γιώργος Κυριακίδης, είναι Διευθυντής της εταιρίας PCN Materials, έχει μια μακρά πορεία τόσο ως καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης για 37 συναπτά έτη όσο και ως ιδρυτής δύο spin-off του ΙΤΕ. Ηταν ιδρυτής της 1ης εταιρίας-τεχνοβλαστό του ΙΤΕ (ΜΙΤΟΣ ΑΕ) που από το 1988 δραστηριοποιείται σε θέματα διάχυσης τεχνογνωσίας και διοργάνωσης επιστημονικών συναντήσεων αλλά και θεμελιωτής και 1ος Διευθυντής της εταιρίας διαχείρισης του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΔΑΠ/ΕΤΕΠ-Κ) το διάστημα 1993-97. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιστημόνων υλικών (Ε-MRS) 2017-19 αλλά και ιδρυτής και Διευθυντής της επιστημονικής ερευνητικής ομάδας Διαφανών Αγώγιμων Υλικών (TCM) του ΙΗΔΛ/ΙΤΕ από το 1991.

Πηγή 11ο Τεύχος ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω