Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Πόλης

Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Διεθνές Επιμελητήριο Νέων – JCI- Hellasσε την συνεργασία του Athens International College – ICBS με θέμα «Η πόλη και οι δυναμικές της».
Στόχος του Συνεδρίου ήταν η διερεύνηση της πόλης ως ιστορικό, ηθικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, τουριστικό γίγνεσθαι μέσα από τη δυναμική διάσταση της διαπραγμάτευσης στο χώρο με συγκεκριμένες οπτικές γωνίες.
Το Διεθνές Συνέδριο «Η Πόλη και οι δυναμικές της» έρχεται -ως ιδέα- να επεκτείνει την ακαδημαϊκή γνώση πάνω σε θέματα τοπικής ανάπτυξης. Ως φιλοσοφία πηγαίνει ακόμα πιο πέρα σε θέματα ηθικής και συνοχής που είναι οι 2 βασικοί πυλώνες ανάπτυξης, εστιάζοντας στη «πόλη» ως κυρίαρχο στοιχείο ανάπτυξης.
Χαιρετισμό απηύθυναν η Καθηγήτρια Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, Αντιπρόεδρος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Καθηγητής Δημήτρης Πετρόπουλος, Κοσμήτορας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η εκπρόσωπος του JCI Hellas, κυρία Πηνελόπη Βάρσου, ενώ ομιλητές θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Λεωνίδας Α. Παπακωνσταντινίδης, ο Ομότιμος Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος, ο Prof. Олег Латышев, η Δρ. Φούλη Παπαγεωργίου, ο Prof. Andala Rama P Barusman, ο Stephan Ternyik, ο Ιωάννης Π. Δούσκας, η Ακριβή Βαγενά, η Χριστίνα Μπαρμπαρούση, ο Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο Βασίλης Σπόκος, ο Σαράντος Μαλαπάνης και η καθηγήτρια Sandy Aziz.
Τη συζήτηση διηύθυνε ο Δρ. Παναγιώτης Καραφωτιάς, τ. Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου του ΟΗΕ για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Συγγραφέας.
Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν ο Ομότιμος Καθηγητής Λεωνίδας Α. Παπακωνσταντινίδης, ο Βασίλειος Σπόκος, ο Σαράντος Μαλαπάνης, η Ακριβή Βαγενά και η Χριστίνα Μπαρμαρούση.
Στη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου ο κύριος Βασίλειος Σπόκος, MSc, μέλος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων στην Κρήτη παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα «Πόλη και τουρισμός – πολιτισμός».
Αναλυτικά η εισήγηση:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον καθηγητή μου κ. Λεωνίδα Παπακωνσταντινίδη για την τιμή που μου έκανε να συμμετέχω στο Διεθνές Συνέδριο καθώς και για τα 20 χρόνια φιλίας και συνεργασία που έχουμε.
Να πω επίσης ότι είμαι πολύ περήφανος για την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Διεθνές Επιμελητήριο Νέων – JCI Hellas για την διοργάνωση του συνεδρίου σε συνεργασία με το ICBS – Business College.
Η εισήγηση μου στο συνέδριο αφορά την «Πόλη και τουρισμός – πολιτισμός» ή όπως αναφέρετε με τον διεθνή ορολογία City Break.
Τι εννοούμε όμως με τον σύγχρονο όρο αυτό; με τον σύγχρονο όρο City Break εννοούμε τον τουρισμό πόλεων ή αστικός τουρισμός και εντάσσεται στις μορφές εναλλακτικού τουρισμού που αφορά ταξίδια αναψυχής μικρής διάρκειας σε αστικές περιοχές που έχουν σκοπό την γνωριμία του επισκέπτη με την πόλη.
Ο τουρισμός αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της οικονομίας και είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την τοπική οικονομία και κοινωνία. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής της πόλης και της τοπικής οικονομίας.
Το City Break αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές τουρισμού στον κόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό στην Ελλάδα ως ενναλακτική μορφή τουρισμού ειδικά για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται σε πόλεις αστικού τουρισμού, αλλά και σε μικρότερες όπως το Ηράκλειο και τα Χανιά.
Θα πρέπει να αναφέρουμε σε κάτι που είναι εν’ εξέλιξη και έχει αρχίσει να διαμορφώνει τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού. Και αυτό είναι η είσοδος της νέας γενιάς στην τουριστική οικονομία (είτε ως ταξιδιώτες, είτε ως εργαζόμενοι στην τουριστική οικονομία – βιομηχανία). Η νέα γενιά ταξιδεύει περισσότερο από τις προηγούμενες και διαμορφώνει τα δικά της χαρακτηριστικά που δεν είναι άλλα από εκείνα του νέου – συγχρόνου περιηγητή.
Χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεις για να ανακαλύψει τα μέρη που επισκέπτεται αλλά και να μοιραστεί τις εμπειρίες από τα ταξίδια του.
Ο νέος ταξιδιώτης- περιηγητής επιλέγει τα μικρά και σύντομα ταξίδια κατανεμημένα σε όλη την διάρκεια του έτους, μακριά από τον μαζικό τουρισμό και την στιγμιαία κατανάλωση, αναζητά συγκινήσεις, σχέσεις, γνώσεις και εμπειρίες που είναι συνδεδεμένες με την συναισθηματική και ανθρώπινη του ύπαρξη. Θέλει να είναι ένας επισκέπτης που θα ανακαλύψει την πόλη που επισκέπτεται και όχι απλά ενας παθητικός παρατηρητής.
Θέλει να γνωρίσει την αυθεντικότητα του τόπου!
Να γνωρίσει την ιστορία της, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους που διαμορφώνουν την Πόλη, το φυσικό της περιβάλλον, της γαστρονομικές της παραδόσεις, ακόμη να συμμετέχει και στα κοινωνικά της δρόμενα. Θέλει να του προσφέρει η πόλη μια ολιστική εμπειρία, κάνοντας τον συμμέτοχο της και πρεσβευτή της.
Τέλος θα ήθελα να κλείσω με ένα ερώτημα την εισήγησή.
Είναι οι πόλης μας έτοιμες για την νέα τουριστική εποχή που έρχεται;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω