Νέα μέτρα ΕΕ κατά Λευκορωσίας – Ρωσίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε συνέχεια των περιοριστικών μέτρων που εγκρίθηκαν στις 2 Μαρτίου2022 ως απάντηση στη συμμετοχή της Λευκορωσίας στην ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, ενέκρινε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 πρόσθετα μέτρα που στοχεύουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Λευκορωσίας.
            Τα συμφωνηθέντα μέτρα στοχεύουν:
• Να περιορίσει την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών χρηματοοικονομικών μηνυμάτων (SWIFT) στη Belagroprombank , την Bank Dabrabyt και την Τράπεζα Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας , καθώς και τις θυγατρικές τους στη Λευκορωσία
• Να απαγορεύουν τις συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Λευκορωσίας που σχετίζονται με τη διαχείριση αποθεματικών ή περιουσιακών στοιχείων και την παροχή δημόσιας χρηματοδότησης για το εμπόριο και τις επενδύσεις στη Λευκορωσία.
• Να απαγορεύσει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και την παροχή υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές κρατικών οντοτήτων της Λευκορωσίας σε τόπους διαπραγμάτευσης της ΕΕ από τις 12 Απριλίου 2022.
• Περιορίζουν σημαντικά τις χρηματοοικονομικές εισροές από τη Λευκορωσία στην ΕΕ, απαγορεύοντας την αποδοχή καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ από υπηκόους ή κατοίκους Λευκορωσίας, την τήρηση λογαριασμών Λευκορώσων πελατών από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων της ΕΕ, καθώς και την πώληση τίτλων σε ευρώ σε πελάτες από τη Λευκορωσία.
• Να απαγορεύσει την παροχή τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Λευκορωσία.
           
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εισήγαγε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα όσον αφορά την εξαγωγή αγαθών θαλάσσιας ναυσιπλοΐας και τεχνολογίας ραδιοεπικοινωνιών στη Ρωσία. Δυνάμει της παρούσας απόφασης θα απαγορεύεται η πώληση, η προμήθεια, η μεταφορά ή η εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών και τεχνολογίας θαλάσσιας ναυσιπλοΐας σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία, για χρήση στη Ρωσία ή για τοποθέτηση σε επιβίβαση πλοίου υπό ρωσική σημαία.
           
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεύρυνε επίσης τον κατάλογο των νομικών προσώπων, οντοτήτων και φορέων που υπόκεινται στις απαγορεύσεις που σχετίζονται με επενδυτικές υπηρεσίες, κινητές αξίες, μέσα χρηματαγοράς και δάνεια.
           
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διευκρίνισε την έννοια των «μεταβιβάσιμων κινητών αξιών» ώστε να περιλαμβάνει ξεκάθαρα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και, συνεπώς, να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή των τομεακών περιορισμών που ισχύουν.
           
Οι σχετικές νομικές πράξεις θα δημοσιευθούν σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω