Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις 2023-2024

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 5 δευτ.]

Σημαντική αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις καταγράφηκε το 2024, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: 2023-2024». Η μελέτη αποκαλύπτει πως οι συνολικές αφίξεις το 2024 έφτασαν τα 29,3 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,6 εκατ. επιβάτες ή +9,7% σε σύγκριση με το 2023. 

Αφίξεις σε Μεγάλα Αεροδρόμια 
Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (Δ.Α.Α.) οι αφίξεις το 2024 διαμορφώθηκαν σε 11,1 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση +15,3%. Αντίστοιχα, στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 2,5 εκατ. αφίξεις, με αύξηση +3,9%.

Περιφερειακά Αεροδρόμια 
Τα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Ρόδος και η Κως, προσέλκυσαν 15,8 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση +7,0% από το προηγούμενο έτος.

Κορυφαίες Αγορές Προέλευσης 
Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου διατήρησε την πρωτοκαθεδρία με 5,3 εκατ. αφίξεις (+7,2%), ενώ η Γερμανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτα μεγέθη με +8,8%, φτάνοντας τα 4,8 εκατ. επιβάτες. Στον Δ.Α.Α., οι κύριες αγορές περιλαμβάνουν την Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στη Θεσσαλονίκη την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο.

Ποσοστιαίες Μεταβολές 
Η Τουρκία σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αφίξεων (+25,3%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (+25%) και τις ΗΠΑ (+24,2%).

Επέκταση της Τουριστικής Περιόδου
Ο Ιούλιος του 2024 αναδείχθηκε ως ο μήνας αιχμής με 5,0 εκατ. αφίξεις (16,9% του συνόλου). Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν τάση επέκτασης της τουριστικής σεζόν, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις αφίξεων και κατά τους μήνες εκτός τουριστικής αιχμής.Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ υπογραμμίζει την ισχυρή δυναμική του ελληνικού τουρισμού και τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας ως διεθνή προορισμό. Η ανάπτυξη αυτή καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών του κλάδου να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών και να επεκτείνει την τουριστική περίοδο, προσφέροντας αισιοδοξία για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Αναλυτικά η μελέτη του INSETE:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω