Εθνική Αρχή Εμπορικών Σημάτων

O Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) μετά και από την ψήφιση του νόμου Ν. 4796/2021 (ΦΕΚ 63, 17.04.2021, άρθρα 33-54) στη Βουλή, αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες για τα Εμπορικά Σήματα.
Δημιουργείται μια ενιαία εθνική αρχή που θα διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας ομοιόμορφης και ενιαίας εθνικής πολιτικής για όλα τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εθνικής Οικονομίας.
Προς το σκοπό αυτό, ο ΟΒΙ έχει ήδη αναπτύξει και διαθέτει τα αναγκαία και συμβατά με τα λοιπά ευρωπαϊκά πρότυπα, πληροφοριακά συστήματα και βάσεις δεδομένων, τις τεχνικές δυνατότητες ηλεκτρονικής επικοινωνίας και κατάθεσης των αιτήσεων για χορήγηση τίτλων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, καθώς και on line μητρώα προσβάσιμα στο διαδίκτυο. Ήδη συνεργάζεται με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) στον τομέα των βιομηχανικών σχεδίων, με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) στον τομέα των ευρεσιτεχνιών και με άλλους διεθνείς οργανισμούς σε θέματα της αρμοδιότητάς του, λ.χ. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO).
Ο ΟΒΙ, ως νέα Εθνική Αρχή, θα συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και θα ολοκληρώσει  τα προγράμματα, τις δράσεις, και τα έργα της Διεύθυνσης Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και τις σχετικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τα εν λόγω προγράμματα και έργα.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 48 του Νόμου, για τη θέση σε ισχύ των ανωτέρω διατάξεων μεταφοράς της Διεύθυνσης Σημάτων της ΓΓΕ στον ΟΒΙ και των ρυθμίσεων που εισάγονται και προβλέπονται, θα εκδοθεί ΚΥΑ των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών.
Μέχρι τότε οι συναλλασσόμενοι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τις υπάρχουσες δομές του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω