Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 42 δευτ.]

Οι Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» ξεκινούν τις δραστηριότητές τους για την φθινοπωρινή περίοδο του 2024 με τον ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ Μηνιαίο Κύκλο Μαθημάτων Επικούρειας Φιλοσοφίας – «Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία».
Έναρξη 10 Οκτωβρίου, λήξη 7 Νοεμβρίου (5 μαθήματα για 5 Πέμπτες 8-10 μμ).
Η εγγραφή γίνεται με αποστολή μηνύματος στο [email protected].
Ο εισαγωγικός Κύκλος Μαθημάτων πραγματοποιείται τα τελευταία 10 έτη με μεγάλη επιτυχία και τα έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες φίλοι της φιλοσοφίας.
          Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση Απονομής Βεβαιώσεων Παρακολούθησης και γνωριμία με τα μέλη του Κήπου Αθηνών στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Ακαδημίας και Γεωργίου Γενναδίου 8, 7ος όροφος.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
• 10 Οκτωβρίου, Εισαγωγή – Βίος Επίκουρου – Πηγές, Χρήστος Γιαπιτζάκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
• 17 Οκτωβρίου, Η Γνωσιολογία του Επίκουρου – ο Κανόνας, Λίτσα Πιτσικάλη, Χρήστος Γιαπιτζάκης.
• 24 Οκτωβρίου, Η Περί Φύσεως Επιστήμη του Επίκουρου, Χρήστος Γιαπιτζάκης.
• 31 Οκτωβρίου, Η Ηθική του Επίκουρου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
• 7 Νοεμβρίου, Η Ιστορία της Επικούρειας Φιλοσοφίας, Λεωνίδας Αλεξανδρίδης.  

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
Λεωνίδας Αλεξανδρίδης
Είναι Πολιτικός Μηχανικός. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών». Έχει αρθρογραφήσει, έχει δώσει διαλέξεις και έχει μεταφράσει πολλά κείμενα για την Eπικούρεια φιλοσοφία για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μεταφράσεις του υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.epicuros.gr, ενώ οι εκδόσεις Ζήτρος έχουν κυκλοφορήσει βιβλία με μεταφράσεις του μεταξύ των οποίων το «Η Ηθική του Επίκουρου και οι σχέσεις της με τις σύγχρονες θεωρίες» του J-M GUYAU(2022).
Χρήστος Γιαπιτζάκης 
Είναι αν. Καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και είναι στέλεχος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» (2009). Έχει δώσει διαλέξεις, έχει αρθρογραφήσει και συμμετάσχει σε συλλογικά έργα για την επικούρεια φιλοσοφία. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Επικουρείων Δόξαι, Η Τέχνη της Ευδαιμονίας» 4η έκδοση, Εκδόσεις Θύραθεν 2018, «Περί Παρρησίας, Η Επικούρεια Ψυχοθεραπεία», Εκδόσεις Θύραθεν (2016), «Ένας ευτυχισμένος Έλληνας», Εκδόσεις 24Γράμματα (2019), «Επίκουρος: Επιστημονικός Ανθρωπισμός και Ευδαιμονία», Εκδόσεις 24Γράμματα (2020).
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος 
Είναι Πληροφορικός με σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης του ΕΚΠΑ και είναι συνεργάτης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας επίσης του ΕΚΠΑ. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» (2009) και ο ιδρυτής και διαχειριστής της ιστοσελίδας www.epicuros.gr (2007). Έχει δώσει διαλέξεις και έχει αρθρογραφήσει και συμμετάσχει σε συλλογικά έργα για την επικούρεια φιλοσοφία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Τόμας Τζέφερσον – είμαι κι εγώ επικούρειος – Η ζωή του και η σχέση του με τον Ελληνικό Πολιτισμό», εκδόσεις 24γράμματα – ISBN 9786185423957 – το οποίο κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα από το amazon.com με τίτλο «Thomas Jefferson – I am too an Epicurean».
Λίτσα Πιτσικάλη 
Είναι Φαρμακοποιός. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών». Έχει δώσει διαλέξεις και έχει αρθρογραφήσει και συμμετάσχει σε συλλογικά έργα για την επικούρεια φιλοσοφία, όπως «Η επικούρεια προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας» Εκδόσεις 24Γράμματα (2022).

Κατηγορία: Blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω