Ροή Ειδήσεων

Εκδηλώσεις ΟΑΚ 1821-2021

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) διοργανώνει μία σειρά διαδικτυακών δράσεων για να τιμήσει τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021). Η γενική θεματολογία θα φέρει τον τίτλο: «Από την Επανάσταση του 1821 στην Επανάσταση των Συνειδήσεων» με στόχο να τονισθεί η σημασία του Έπους του 1821 για την εποχή μας. Οι δράσεις αυτές έχουν εγκριθεί και από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Λόγω των δυσκολιών που έχουν προκύψει από την πανδημία δεν θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά θα μεταδοθούν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Ιδρύματος.
▪ Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 18:00
Η πολιτική διανόηση της εποχής του 1821
και η προσφορά της στο σήμερα
Με αφορμή την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως από τον Αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο (24 Φεβρουαρίου 1821) η ΟΑΚ διερευνά την εικόνα της πολιτικής διανόησης της εποχής του 1821, καθώς και των ελληνικών γραμμάτων εκείνης της περιόδου. Η προσφορά των Ελλήνων της διασποράς (π.χ. Αγγλία, Γαλλία, Ρουμανία κ.λπ.) στην Επανάσταση και ο σημερινός ρόλος της ελληνικής διανόησης στην καθοδήγηση των Νεοελλήνων σε μία νέα επανάσταση, την Επανάσταση των Συνειδήσεων.
▪ Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00
Η επανάσταση του 1821, η Κρητική Επανάσταση του 1866
και ο ρόλος της Εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους
Αμιγώς ιστορική διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα την Επανάσταση του (1821) και την Επανάσταση στην Κρήτη (1866) και με έμφαση στην προσφορά της Εκκλησίας. Ένα νοερό ταξίδι στην ένδοξη Κρητική Ιστορία και στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Κρητών για ανεξαρτησία και ελευθερία. Παράλληλα, θα διερευνηθεί και θα τονισθεί η συμβολή της Εκκλησίας στους αγώνες του έθνους, καθώς και ο ρόλος της, για τη διαφύλαξη της εθνικής μας γλώσσας, της ορθόδοξης πίστης και αυτοσυνειδησίας. Συγχρόνως, θα υπάρξει προσπάθεια ανάδειξης θεμάτων όπως η ύπαρξη του «Κρυφού σχολειού» και η ιστορική τεκμηρίωσή του κ.ά.
▪ Σάββατο 17 Απριλίου 2021 και ώρα 18:00
Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ποιητών
– Οι Λογοτέχνες του κόσμου μιλούν για την Ελλάδα του χθες
και του αύριο»
Συνθέτοντας το ψηφιδωτό της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες του 1821 και ατενίζοντας το μέλλον, οι συμμετέχοντες εισηγητές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν και να εκφράσουν το αληθινό μήνυμα της Επανάστασης του 1821 και τη σπουδαιότητά του, για τον σύγχρονο άνθρωπο της εποχής μας, μίας εποχής ραγδαίων εξελίξεων. Η νίκη της τυραννίας αποτελεί νίκη του Πνεύματος και εδραίωση του Πολιτισμού. Τι είδαν οι ποιητές, συγγραφείς και περιηγητές της εποχής; Πώς το Έπος του 1821 ενέπνευσε το έργο τους και πώς εκφράστηκε τούτη η έμπνευση; Αναφορές στο παράδειγμα του Διονυσίου Σολωμού, του Ανδρέα Κάλβου, αλλά και στην ηρωική αυτοθυσία του Λόρδου Μπάιρον. Σε συνεργασία με τον Φιλολογικό Σύλλογο Κισάμου.Επίσης, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης μπορεί να διοργανώσει διαδικτυακές δράσεις σε Τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την παραπάνω θεματολογία και ελπίζουμε ότι, εάν είναι εφικτό, να διοργανώσουμε και άλλες το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω