[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 17 δευτ.]
του Γιάννη Αποστολάκη
Από το 2019 η UNESCO ανακήρυξε Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς την 26η Νοέμβριου για τη συμβολή του ελαιόδεντρου στο πλανήτη. Ελιά σύμβολο ειρήνης, νίκης και αθανασίας, αιωνόβια μνημεία της φύσης.
Σύμφωνα με τη μυθολογία στον αγώνα μεταξύ των θεών για την ανάδειξη του προστάτη των Αθηνών που έγινε στην Ακρόπολη, νικήτρια βγήκε η θεά Αθηνά δωρίζοντας στους Αθηναίους την πρώτη ελιά του κόσμου η οποία φύτρωσε εκεί που χτύπησε το πολεμικό της δόρυ.
Το μοναδικό δέντρο που δοξάστηκε όσο κανένα άλλο δέντρο στην ανατολική μεσόγειο με μύθους και δοξασίες, από όλους τους λαούς της περιοχής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα θαυμαστά γλυπτά κορμιά με το σταχτή φλοιό και τα ασημένια φύλα του. Με κότινο ελιάς στεφάνωναν τους ολυμπιονίκες στην αρχαία Ελλάδα, δέντρο με μεγάλο συμβολισμό ειρήνης.
Οι καρποί της ελιάς και το ελαιόλαδο ήταν τα βασικά συστατικά της φαρμακευτικής του Ιπποκράτη καθώς γνωρίζοντας τη διατροφική του αξία, το πρότεινε σαν βασικό είδος διατροφής όπως επίσης και για θεραπευτικούς σκοπούς με εντριβές, προτεινόμενο επίσης και για καλλωπισμό για την διατήρηση της νεανικότητάς και όχι μόνο.
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σαν βασικό συστατικό σε ιερές δοξασίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το ελαιόλαδο ως μέσω φωτισμού
Το ευλογημένο θεϊκό δέντρο της ελιάς, ο στυλοβάτης της κρητικής /μεσογειακής κουζίνας προσφέρει διαχρονικά στους λαούς της Μεσογείου απλόχερα τους καρπούς του. Τον πράσινο χρυσό, το ελαιόλαδο, τους καρπούς του, παρασκευασμένους με διάφορες μεθόδους, τα χιλιοτραγουδισμένα ασημή φύλα για την παρασκευή αφεψημάτων, τα υπέροχα ξύλα ελιάς για της κρύες νύχτες του χειμώνα στο τζάκι, τα ξύλα επεξεργασμένα για διακοσμητικούς λόγους, που αν κοπούν την κατάλληλη χρονική περίοδο παραμένουν αλώβητα στους αιώνες, ως και τα φύλλα ελιάς μια πολύ καλή ζωοτροφή.
Το ελαιόλαδο σαν ένας φυσικός χυμός του φρούτου της ελιάς είναι το απαραίτητο συστατικό που μπορεί να βελτιώσει γευστικά ένα πιάτο η πραγματικά να το καταστρέψει. Το ελαιόλαδο δεν αποτελεί απλά ένα συστατικό αλλά έναν ενεργοποιητή γεύσης, νοστιμιά της μνήμης, της οικογένειας, οι παλιότεροι θα έχουν στη μνήμη τους, να περιπλανώνται στους δρόμους, με μια μεγάλη φέτα ψωμί στα χέρια τους βουτηγμένη στο ελαιόλαδο με χοντρό αλάτι ή ζάχαρη
Χρησιμοποιώντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην καθημερινότητα μας, ως μέσω πρόληψης λιπαρών, ενισχύουμε των οργανισμό μας με τη μεγάλη περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε, και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει καθώς είναι ένα βιολειτουργικό τρόφιμο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πολυφαινόλες, που έχει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θωρακίζουν των οργανισμό μας απέναντι σε διάφορες παθήσεις.
Για το πολύτιμο πράσινο χρυσό, προτεινόμενες χρήσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου
Στη μαγειρική, μαγειρεύομαι το φαγητό μας με ελάχιστο ελαιόλαδο και προσθέτουμε στο πιάτο μας όσο θέλουμε ωμό, στα κρεατικά σχάρας μερικές σταγόνες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου δίνει μια ξεχωριστή νοστιμιά, στα διάφορα τηγανητά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δημιουργεί μια τραγανή κρούστα εξωτερικά και εσωτερικά παραμένει ζουμερό, στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων, στη ζαχαροπλαστική ταιριάζει ιδιαίτερα με τη σοκολάτα, επίσης για την παρασκευή διαφόρων καλλυντικών για την περιποίηση του σώματος και όχι μόνο.
Οι παλιότεροι έλεγαν, «παλιό κρασί, και φρέσκο λάδι». Ο χυμός του καρπού της ελιάς είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που κάθε μέρα που περνά, γερνά χάνοντας το άρωμα, το χρώμα τις πολύτιμες πολυφαινόλες και τη θρεπτική του αξία.
Η διάρκεια ζωής του ελαιόλαδου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από της συνθήκες αποθήκευσης του. Το ελαιόλαδο ως φυσικός χυμός του καρπού της ελιάς επηρεάζεται αρνητικά από το οξυγόνο, το φως, την υψηλή θερμοκρασία, τον χώρο αποθήκευσης, (να μην αποθηκεύεται ποτέ σε πλαστικό δοχείο). Το τυποποιημένο ελαιόλαδο σε σκούρα φιάλη έχει διάρκεια ζωής 15 με 18 μήνες. Το χύμα ελαιόλαδο του κλασικού ντενεκέ πολύ μικρότερη διάρκεια, καθώς δεν διαθέτει της απαραίτητες πιστοποιήσεις οργανοληπτικού ελέγχου.
Το ελαιόλαδο μας δίνει τις ίδιες θερμίδες αντίστοιχα με οποιαδήποτε άλλη φυτική λιπαρή ύλη.
Έχει αποδειχτεί ότι το ελαιόλαδο δεν μας παχαίνει αλλά μας ομορφαίνει.
Ο Γιάννης Αποστολάκης είναι Πρόεδρος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας