Ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων Κρήτης

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης επισκέφτηκαν το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 τα Ανώγεια και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, Παρόντες ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Ρουτζάκης, και ο Αστυνομικός Δδιευθυντής Ρεθύμνου Αδάμ Παραδεισανός.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την ενίσχυση των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων με επιπλέον 50 αστυνομικούς, όπως και με τεχνικά μέσα και οχήματα.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης τόνισε:
«Τα Ανώγεια που έζησαν δύσκολες στιγμές το τελευταίο διάστημα αλλά έχοντας το βλέμμα μπροστά ξεπερνούν κάθε σκόπελο. Είχαμε την ευκαιρία πριν στο γραφείο μου να παρουσιάσουμε στον υπουργό τον τόπο μας. Θέλω να τονίσω ότι η σύνθεση του ακροατηρίου μας εδώ είναι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, παρατάξεων και παραγωγικών δυνάμεων. Θα ήθελα να σας αναφέρω τις δομές των Ανωγείων και άπτονται των αρμοδιοτήτων σας. Ο Δήμος Ανωγειων είχε ανέκαθεν αστυνομικό τμήμα το οποίο διαχρονικά στηρίζεται από τη δημοτική αρχή με κάθε μέσο και τρόπο. Ωστόσο όμως η εικόνα του σήμερα δείχνει ότι είναι μια υποστελεχωμένη υπηρεσία. Έχω ενημερώσει για την ανάγκη να μετεγκατασταθεί σε ένα άλλο σημείο πιο λειτουργικό.
Παράλληλα έχουμε το πυροσβεστικό κλιμάκιο που χρήζει και αυτό περαιτέρω στήριξης και ενίσχυσης καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ σημαντικές. Υπάρχει αναγκαιότητα να υπάρχει ένα μικρό και ευέλικτο πυροσβεστικό όχημα και η δωρεά του Παπαστράτου είναι μια καλή ευκαιρία για εσάς ώστε αυτό να συμβεί άμεσα.
Είναι απαίτηση της Ανωγειανής κοινωνίας η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας. Στόχος όλων μας είναι να πάμε μπροστά έχοντας ως βάση τους νόμους που πρέπει να ισχύουν παντού. Έχουμε πλήρη αντίληψη της διακριτότητας των ρόλων αλλά όλοι μας έχουμε ένα κοινό σκοπό. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υπηρετούμε.»
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Ακούστηκαν στην συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσες και σωστές προτάσεις και όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε, η τοπική κοινωνία πρώτα απ όλα. Εμείς από την πλευρά μας ζητήσαμε από τους Υπουργούς να βοηθήσουν να εφαρμοστεί και πάλι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα όπως αυτό της «πράσινης ανάπτυξης» που είναι για περιοχές που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα να κάνουμε τα έργα υποδομής που χρειάζονται και να μπορούμε να δώσουμε στην Παιδεία και στον Πολιτισμό αυτά τα χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν αυτές οι ορεινές περιοχές. Εμείς είμαστε σε συνεργασίες μαζί με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτούς τους πόρους».
Επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε:
«Ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο Ανωγείων για τη φιλοξενία σήμερα εδώ στην ιστορική γη των Ανωγείων, ευχαριστώ θερμά τον συνάδελφό μου Γιάννη Κεφαλογιάννη για την παρουσία του, όπως ευχαριστώ από την ψυχή μου όλους τους Ανωγειανούς που παρέστησαν και συμμετείχαν σε αυτήν την πάρα πολύ παραγωγική και δημιουργική συζήτηση.
Είμαστε εδώ με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για να διαβουλευτούμε, να συζητήσουμε με τους κατοίκους της περιοχής για όλα εκείνα τα ζητήματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει πρόσφατα πληγές στην τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα με ποιον τρόπο μπορούμε, ο νόμος, το Σύνταγμα, η Δημοκρατία να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην περιοχή.
Πατάμε σε ένδοξη γη. Εδώ στο Ιδαίο Άντρο που μεγάλωσε ο Δίας. Εδώ που βγήκαν οι καπεταναίοι σε όλες τις επαναστάσεις της Κρήτης. Εδώ που γεννήθηκε η Επιτροπή Απελευθερωτικής Δράσης το 1941. Από εδώ που πέρασε ο Κράιπε. Σε αυτό το χωριό που κάηκε το 1822 και το 1867 από τους Τούρκους. Σε αυτό το χωριό που ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς. Εδώ που γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης.
Καλώ τους Ανωγειανούς να μείνετε ανυπότακτοι στην αδικία, στην εκμετάλλευση, στην απανθρωπιά και τους σκοτωμούς. Κι αν η βεντέτα είναι στις παραδόσεις σας, είστε παλικάρια και μπορείτε να τις αλλάξετε. Όσες πάλιωσαν και χάλασαν.
Όχι μόνο γιατί το λέει ο νόμος, αλλά γιατί οι λεβέντες δεν είναι για να τους χαλάμε σε βεντέτες. Είμαι εδώ γιατί σέβομαι τους Ανωγειανούς και την ιστορία τους. Σέβομαι όμως και τη Δημοκρατία. Σέβομαι τον νόμο, αυτόν εκπροσωπώ.
Η παρανομία στη δημοκρατία δεν είναι ανυπακοή, είναι έγκλημα. Ο νόμος δεν κάνει καμία εξαίρεση. Γιατί αν έκανε εξαιρέσεις, θα ήταν άδικος. Ο νόμος εφαρμόζεται το ίδιο στην Αθήνα, στα Ζωνιανά, στη Μάνη και στα Σφακιά.
Σας χρωστάω μια μαντινάδα για τον αποχαιρετισμό. «Βεντέτες και παλιανθρωπιές τη φήμη μας μαυρίζουν. Χαλούν τσ’ ανθρώπινες ψυχές κι ούλους μας ταλανίζουν».
Θα ήθελα, συμπληρωματικά, να πω ότι στο επιχειρησιακό επίπεδο, σήμερα, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη, έχουν τοποθετηθεί στα δύο ΤΑΕ της περιοχής πενήντα έμπειροι και εκπαιδευμένοι  αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους είναι γηγενείς Κρητικοί, με όλα τα διαθέσιμα μέσα και με καινούργια οχήματα.
Θα επιδιώξουμε, μέσα από ένα επιχειρησιακό σχέδιο, να οδηγήσουμε τον νόμο και τη δημοκρατική τάξη της περιοχής στα κανονικά επίπεδα. Να λειτουργήσουμε στο επίπεδο της αποτροπής και της πρόληψης, έτσι ώστε να βελτιώσουμε συνολικά το κλίμα της κοινωνικής ειρήνης στην περιοχή.
Θα είμαστε μαζί σας, μαζί με τους Ανωγειανούς, μαζί με τους Μυλοποταμίτες, μαζί με όλους! Θα είμαστε μαζί σας, κάθε μέρα ελέγχοντας και εποπτεύοντας την εφαρμογή των μέτρων, και είμαστε βέβαιοι ότι η αυτορρύθμιση που επιχειρεί αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή των Ανωγείων και οι κάτοικοι, πολύ σύντομα, με την προσπάθεια που κάνει η πολιτεία μέσα από την εφαρμογή του νόμου, θα δώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την κοινωνική ειρήνη και τη συμβίωση των κατοίκων στην περιοχή.»

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω