[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 13 δευτ.]
Το 9ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.), διεξάγεται από την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με θέμα: «Πολίτης, Εκπαίδευση & Πολιτική Συμμετοχή: Διαμορφώνοντας Ενεργούς Πολίτες στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Το φετινό Συνέδριο επικεντρώνεται στις κομβικής σημασίας έννοιες του πολίτη και της συμμετοχής στην πολιτική κοινότητα. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν μελέτες για τις διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σχετικά με τον ρόλο της ιδιότητας του πολίτη στα σημερινά σύνθετα πολιτικά συστήματα και για τις σχέσεις μεταξύ εκπαίδευσης, τεχνολογικών δυνατοτήτων και πολιτικής συμμετοχής. Ιδιαίτερα μάλιστα, σε μια εποχή που οι νέες τεχνολογίες σταδιακά διαμορφώνουν νέους ρόλους όχι μόνο στην επικοινωνία αλλά και στις σχέσεις του πολίτη – πολιτείας.
Όπως στα προηγούμενα Συνέδρια του Ι.Α.Κ.Ε., έτσι και στο φετινό, συμμετέχει πλήθος εισηγητών και ερευνητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς επίσης εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος, της εκπαίδευσης και της πολιτικής, ως προσκεκλημένοι ομιλητές. Στις συνεδριακές εργασίες περιλαμβάνονται κεντρικές ομιλίες από σημαντικούς επιστήμονες, εισηγήσεις σε παράλληλες αίθουσες δια ζώσης και εξ αποστάσεως, συμπόσια, εργαστήρια και αναρτημένες ψηφιακές ανακοινώσεις.
Αναλυτικότερα οι συνεδριακές εργασίες, θα πραγματοποιηθούν από το πρωί της Παρασκευής, 26 Μαΐου, ώρα 8:30 έως το βράδυ του Σαββάτου, 27 Μαΐου 2023, ώρα 21:30, με την τελετή λήξης, τις βραβεύσεις και τα συμπεράσματα από την Επιστημονική Επιτροπή.
Την Κεντρική Ομιλία θα κάνει ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Κωνσταντίνος Στεφανίδης, με θέμα «Συμπεριληπτική Κοινωνία: Ψηφιακή προσβασιμότητα και Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη». Η πανηγυρική συνεδρία για την υποδοχή των συνέδρων από το Ι.Α.Κ.Ε. και την Περιφέρεια Κρήτης, με την παρουσία των προσκεκλημένων εκπροσώπων των αρχών της πόλης, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής, στις 19:00.
Για την παρουσίαση των εργασιών θα αξιοποιηθούν έξι παράλληλες αίθουσες, τρεις με φυσική παρουσία των εισηγητών και τρεις αίθουσες τηλεδιάσκεψης. Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος 430 εισηγητές από διάφορα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη (Αυστρία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία, Νορβηγία, και Ισλανδία) μέχρι και τη μακρινή Γουαδαλαχάρα του Μεξικό.