Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου Συνεδρίου για τον «Περιφερειακό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας και την Αγορά Εργασίας στην Κρήτη και την Ελλάδα», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου.
Ο Καθηγητής Νίκος Παπαδάκης, Διευθυντής ΚΕΠΕΤ Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην εισήγησή του υπογράμμισε: «Με βάση τα ευρήματα της Έρευνας για την Αγορά Εργασίας το 2020 και την αντίστοιχη του 2021, προκύπτουν σειρά ενδιαφερόντων συμπερασμάτων για την Κατάρτιση και τις ανάγκες σε δεξιότητες, που μπορούν να συνοψισθούν ως ακολούθως:
Ως προς το δείκτη ζήτησης και προσφοράς προσόντων και δεξιοτήτων: διαπιστώνεται από την έρευνα του 2020 και του 2021 και συνακόλουθα από την σχετική διάγνωση αναγκών σε δεξιότητες, η ταύτιση ανάμεσα στην γνώμη του εργατικού δυναμικού και της εργοδοσίας σχετικά με τις ανάγκες τους για χαρακτηριστικά και δεξιότητες συνεχίζει να επιβεβαιώνεται. Η επικοινωνία στις ξένες γλώσσες, η ψηφιακή ικανότητα, η πρωτοβουλία στην επιχειρηματικότητα και η διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων εξακολουθούν να είναι οι τομείς που παρατηρείται η μεγαλύτερη ανάγκη βελτίωσης.
– Διαφαίνεται επίσης μια οριακή αύξηση των επιχειρήσεων που καταρτίζουν το προσωπικό τους, η συνεχιζόμενη κατάρτιση των εργαζομένων δεν θεωρείται ότι αποτελεί άμεση ανάγκη για τις περισσότερες επιχειρήσεις της Κρήτης.
– Συνεχίζει να καταγράφεται αρνητική άποψη των ανέργων για το κατά πόσο τα υφιστάμενα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση εργασίας. Ωστόσο τόσο οι άνεργοι όσο και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα θετικοί ως προς τα νέα αντικείμενα κατάρτισης που προτείνονται από τον περιφερειακό Μηχανισμό και εδράζονται στη διάγνωση αναγκών.»
Η Περιφερειακή Σύμβουλος Έφη Κουτεντάκη, στην έναρξη του Συνεδρίου, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ανέφερε πως «για την Περιφέρεια Κρήτης η λειτουργία του Μηχανισμού, λειτουργεί ενισχυτικά, δίπλα σε νέες δομές που αναπτύσσουμε, χτίζοντας ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό οικοσύστημα για την απασχόληση και τη βελτίωση των δεικτών που σχετίζονται με αυτόν τον κρίσιμο για την κοινωνία τομέα. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τους Καθηγητές και το Επιστημονικό προσωπικό, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Περιφερειακού Μηχανισμού δημιουργεί τις συνθήκες για τον καλύτερο σχεδιασμό των παρεμβάσεων μας. Επιτρέπει την αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων, προκειμένου, μέσα από το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά και των τοπικών φορέων που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών.»
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός, που έχει καθιερωθεί ως ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό ερευνητικό σύστημα καταγραφής και διάγνωσης του εργασιακού περιβάλλοντος στην Κρήτη, αναδεικνύει τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού στο νησί. Επίσης αποτυπώνει την κατάσταση των επιχειρήσεων του νησιού, αποτελώντας έναν επιστημονικό οδηγό, για τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν σε περιφερειακό επίπεδο, για τη βελτίωση των σχετικών με την απασχόληση δεικτών, για τη Διά Βίου Μάθηση, για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων, καθώς επίσης και για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.
Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καστελάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος της απασχόλησης και της εργασίας μεταβάλλεται διαρκώς υπό την πίεση συνεχών και πολυεπίπεδων κρίσεων.
Η ατζέντα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στα επίκαιρα θέματα που ταλανίζουν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο τομέα της απασχόλησης και της εργασίας με έμφαση, στη δομή, τα χαρακτηριστικά, τα βασικά ευρήματα του Περιφερειακού Μηχανισμού, για την περίοδο 2016-2021, καθώς επίσης και τις τάσεις, τους μετασχηματισμούς και τις προκλήσεις στην Αγορά Εργασίας της Κρήτης. Η διάγνωση αναγκών και το ερευνητικά εδραιωμένο Πρόγραμμα- Πλαίσιο Κατάρτισης ως περιφερειακή ενεργητική πολιτική απασχόλησης, στη Στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης στον Τομέα της Διά Βίου Μάθησης και της Απασχόλησης αλλά και η συνεισφορά του Περιφερειακού Μηχανισμού στον σχεδιασμό των δράσεων απασχόλησης του περιφερειακού σκέλους του ΕΣΠΑ, στο Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, τη νέα δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κρήτης, στις τροχιές επισφάλειας και στην προσέγγιση και αντιμετώπιση τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου.
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκ μέρους της Γ.Γ. ενίσχυσης απασχόλησης κυρίας Γιώτη χαιρέτησε η κυρία Ε. Γιαννοπούλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Αντώνης Παπαδεράκης, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, ο Πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων-παραγωγικών τάξεων, στελέχη της Περιφέρεια Κρήτης.