Επιτάχυνση Τραπεζικής Ένωσης

«Οι εργασίες για την Τραπεζική Ένωση θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση του κοινού πλαισίου για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων και τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων (πλαίσιο CMDI). Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε την κατάσταση της Τραπεζικής Ένωσης και θα εντοπίσουμε με συναινετικό τρόπο πιθανά περαιτέρω μέτρα σχετικά με τα άλλα εκκρεμή στοιχεία για την ενίσχυση και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.» υπογραμμίζει το Eurogroup, για το μέλλον της Τραπεζικής Ένωσης, στην συνεδρίασή του την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022.
            Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται:
Η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης το 2014 ήταν μια ισχυρή απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση, με σημαντική πρόοδο σε ένα ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων της ΕΕ, στη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής εποπτείας και εξυγίανσης και στη μείωση των κινδύνων. Αυτό συνέβαλε στο να γίνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιο εύρωστες και οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές και οι πολίτες να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας υπήρξε πηγή σταθερότητας και όχι αδυναμίας.
          Ωστόσο, η Τραπεζική Ένωση παραμένει ημιτελής. Απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για να μπορέσει ο τραπεζικός τομέας να συμβάλει πλήρως στην οικονομική ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα της Ευρώπης. Ένας ισχυρός και ανταγωνιστικός τραπεζικός τομέας της ΕΕ, μαζί με ισχυρές κεφαλαιαγορές, θα είναι το κλειδί για την κινητοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή μετάβαση. Μια ενισχυμένη Τραπεζική Ένωση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα – απαραίτητες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις . Τον Δεκέμβριο του 2021, οι ηγέτες επανέλαβαν την εντολή προς το Eurogroup σε περιεκτική μορφή να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο εργασίας που θα χαράσσει τον δρόμο προς την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
            Το Eurogroup σε περιεκτική μορφή έχει εξερευνήσει τρόπους για:
• Ενίσχυση του πλαισίου για τη διαχείριση των χρεοκοπούμενων τραπεζών στην ΕΕ.
• Δημιουργία μιας πιο ισχυρής κοινής προστασίας για τους καταθέτες.
• Διευκόλυνση μιας πιο ολοκληρωμένης ενιαίας αγοράς τραπεζικών υπηρεσιών.
• Ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των κρατικών ομολόγων των τραπεζών στην ΕΕ.
          Σήμερα, συμφωνήσαμε ότι, ως άμεσο βήμα, οι εργασίες για την Τραπεζική Ένωση θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση του κοινού πλαισίου για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων και τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων (πλαίσιο CMDI). Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε την κατάσταση της Τραπεζικής Ένωσης και θα εντοπίσουμε με συναινετικό τρόπο πιθανά περαιτέρω μέτρα σχετικά με τα άλλα εκκρεμή στοιχεία για την ενίσχυση και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
          Ένα συνεπές και αποτελεσματικό πλαίσιο για τη διαχείριση τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποτελεί κρίσιμο μέρος της Τραπεζικής Ένωσης. Ο ρόλος του είναι να διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να δημιουργεί ίσους όρους ανταγωνισμού και να προστατεύει τους καταθέτες και τους φορολογούμενους μέσω της συνεπούς κατανομής των βαρών και μέσω των διχτυών ασφαλείας που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία. Το πλαίσιο της ΕΕ έχει ενισχυθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και εναρμόνισης για τη δημιουργία ενός πλαισίου διαχείρισης κρίσεων κατάλληλου για όλους τους τύπους τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων τραπεζών.
            Βασιζόμενος στην εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, το Eurogroup σε μορφή χωρίς αποκλεισμούς συμφωνεί στα ακόλουθα γενικά στοιχεία για τη στήριξη ενός ενισχυμένου πλαισίου CMDI:
• Αποσαφηνισμένη και εναρμονισμένη αξιολόγηση δημοσίου συμφέροντος.
• Διευρυμένη εφαρμογή εργαλείων επίλυσης στη διαχείριση κρίσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων και μεσαίων τραπεζών, όπου η χρηματοδότηση που απαιτείται για την αποτελεσματική χρήση των εργαλείων εξυγίανσης είναι διαθέσιμη, ιδίως μέσω του MREL και των διχτυών ασφαλείας που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία.
• Περαιτέρω εναρμόνιση της χρήσης των εθνικών κεφαλαίων εγγύησης καταθέσεων για τη διαχείριση κρίσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα την κατάλληλη ευελιξία για τη διευκόλυνση της εξόδου από την αγορά χρεοκοπημένων τραπεζών με τρόπο που διατηρεί την αξία των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας. Ένα εναρμονισμένο τεστ ελάχιστου κόστους, το οποίο διαχειρίζονται οι εθνικές αρχές, για τη ρύθμιση της χρήσης κεφαλαίων DGS εκτός πληρωμής σε καλυμμένους καταθέτες, για τη διασφάλιση συνεπών, αξιόπιστων και προβλέψιμων αποτελεσμάτων.
• Εναρμόνιση στοχευμένων χαρακτηριστικών της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας των εθνικών τραπεζών για τη διασφάλιση της συνέπειας με τις αρχές του ευρωπαϊκού πλαισίου CMDI.Διατηρώντας ίσους όρους ανταγωνισμού, το βελτιωμένο πλαίσιο CMDI θα λαμβάνει δεόντως υπόψη τις ιδιαιτερότητες των εθνικών τραπεζικών τομέων, μεταξύ άλλων με τη διατήρηση ενός λειτουργικού πλαισίου για τα συστήματα θεσμικής προστασίας για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.
           
Το Eurogroup σε περιεκτική μορφή καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πλήρη σεβασμό των εξουσιών της βάσει των Συνθηκών, να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής νομοθετικών προτάσεων για ένα μεταρρυθμισμένο πλαίσιο CMDI. Καλούμε τους συνομοθέτες να ολοκληρώσουν οποιοδήποτε νομοθετικό έργο κατά τη διάρκεια αυτού του θεσμικού κύκλου έως τις αρχές του 2024. Σημειώνουμε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για τις τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων και του ανανεωμένου πλαισίου CMDI.
           
Παραμένουμε επίσης προσηλωμένοι στην επίτευξη προόδου ως θέμα προτεραιότητας στην ένωση κεφαλαιαγορών. Η ένωση κεφαλαιαγορών συμπληρώνει την Τραπεζική Ένωση και θα αποτελέσει απαραίτητο στοιχείο για την παροχή μεγαλύτερης και πιο διαφοροποιημένης δεξαμενής πόρων για τη στήριξη των οικονομιών μας και την προώθηση της ενιαίας αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Και οι δύο πρωτοβουλίες θα ενισχύσουν επίσης τον διεθνή ρόλο του ευρώ και θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την ανοιχτή στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω