Ροή Ειδήσεων

Κροατία 20ο μέλος ευρωζώνης

Το Eurogroup ενέκρινε σύσταση των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ προς το Συμβούλιο. Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν με τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την εκπλήρωση των κριτηρίων σύγκλισης από την Κροατία.
          Η σύσταση προτείνει ότι η Κροατία πρέπει να εισαγάγει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτό είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία με την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει νομικές πράξεις που θα επιτρέψουν στην Κροατία να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ και να επωφεληθεί από τη χρήση του κοινού μας νομίσματος , το ευρώ, από το επόμενο έτος.
          Αυτή η σύσταση πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ecofin (με ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ) στη συνεδρίασή του στις 17 Ιουνίου 2022. Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει επιστολή του Προέδρου του Συμβουλίου Ecofin προς την Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα στη σύνοδό του στις 23-24 Ιουνίου.
          Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ΕΚΤ) τριών νομικών πράξεων που είναι απαραίτητες για να μπορέσει η Κροατία να εισαγάγει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023. Η έγκριση αυτών των πράξεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω