[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 5 δευτ.]
Η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς ενημερωτική εσπερίδα αφιερωμένη στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» με θέμα «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti», ο πράσινος χρυσός του νησιού μας» τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 17:30, στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου αρ. 9).
Στόχος της εκδήλωσης η ανάδειξη και η προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/Kriti» και των ιδιαίτερων ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του αλλά και η βελτίωση της τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
«Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ‘’Κρήτη/Kriti”, ο πράσινος χρυσός του νησιού μας!» | |
17:30-17:40 | Προσέλευση-Εγγραφές |
17:40-18:00 | Έναρξη-Χαιρετισμοί |
18:00-18:15 | «Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σε ελαιουργεία της Κρήτης και η βελτίωση ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου» Ομιλήτρια: Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, MSc ΓεωπόνοςΤΕ |
18:15-18:30 | «Η σημασία του βέλτιστου χρόνου συγκομιδής στην ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου» Ομιλητής: Δρ Εμμανουήλ Καμπουράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ελαιοκομίας, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, Αμπελουργίας και Συστημάτων Αγροοικολογικής Παραγωγής, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) |
18:30-18:45 | «Μπορεί η παράδοση να συμπορευτεί με την ποιότητα του ελαιολάδου;» Ομιλητής: Μανώλης Καρπαδάκης Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και ελαιοποίηση ποιοτικού ελαιολάδου, Δοκιμαστής ελαιολάδου |
18:45-19:00 | «Πιστοποιημένα φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα διαχείρισης: το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας». Ομιλητής: Δρ Γεώργιος Κουμπούρης, Ερευνητής ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου |
19:00-19:15 | «Επιμολύνσεις ελαιολάδου» Ομιλήτρια: Γαλλιάκη Άννα Χημικός, MBA, Μέλος της ΕΕΧ Κρήτης. 9ετης εμπειρία στις αναλύσεις τροφίμων και ελαιολάδου |
19:15-19:30 | «Μαγειρεύουν στις επαγγελματικές κουζίνες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;» Ομιλητής: Μανώλης Παπουτσάκης Σεφ-Πατρόν στα εστιατόρια Χαρούπι, Δέκα Τραπέζια και Pharaoh |
19:30-20:00 | «Η οργανοληπτική Αξιολόγηση ως πυλώνας της ποιότητας του Εξαιρετικού Παρθένου ελαιολάδου ‘’Κρήτη/Kriti’’» Δοκιμές Κρητικών ποικιλιών ελαιολάδων Ομιλήτρια: Ελευθερία Γερμανάκη, Γευσιγνώστρια ελαιολάδου, Κριτής σε Διεθνείς Διαγωνισμούς, Συντονίστρια του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου |
20:00-20:30 | Συζήτηση-Κλείσιμο εσπερίδας |