Ροή Ειδήσεων

Ευρωπαϊκή έγκριση εμβολίου Janssen

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο κατά της COVID-19 το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες Janssen του ομίλου Johnson & Johnson, και γίνεται έτσι το τέταρτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που εγκρίνεται στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω εμβόλιο έχει ήδη πάρει άδεια από στις ΗΠΑ από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων Food and Drug Administration – FDA.
Το εμβόλιο της Janssen θα χορηγείται σε μία δόση σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω με σκοπό την πρόληψη της COVID-19. Το εμβόλιο βασίζεται σε έναν αδενοϊό, έναν αβλαβή ιό μέσω του οποίου εισάγονται στον οργανισμό «οδηγίες» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά του ιού που προκαλεί την COVID-19. Ο αδενοϊός στο εμβόλιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί και δεν προκαλεί νόσο.
Με βάση τη θετική γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαλήθευσε όλα τα στοιχεία τεκμηρίωσης της άδειας κυκλοφορίας και ζήτησε τη γνώμη των κρατών μελών προτού χορηγήσει την άδεια κυκλοφορίας υπό όρους.
Με την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας, η Janssen θα είναι σε θέση να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 200 εκατομμύρια εμβόλια μίας δόσης κατά της COVID-19, αρχής γενομένης από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η σύμβαση επιτρέπει στα κράτη μέλη να αγοράσουν επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις. Αυτές θα προστεθούν στα συνολικά 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, στα 460 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, καθώς και στα 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω