Και όμως στην Ελλάδα υπάρχει τουρισμός 365 μέρες

Των
Γιώργου Σ. Ατσαλάκη *
Ιωάννας Ατσαλάκη
**

Ο τουρισμός είναι η βιομηχανία που οδηγεί τους ανθρώπους να ζουν μια ευτυχισμένη ζωή. Στα χωριά του Αποκόρωνα πολλοί βόριο-ευρωπαίοι ζουν ευτυχισμένη ζωή 365 ημέρες το χρόνο.
Η ηλιοφάνεια και το εύκρατο κλίμα είναι ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονέκτημα της Ελλάδας για την ανάπτυξη του τουρισμού για όλο τον χρόνο. Επίσης η στροφή στην καλλιέργεια βιολογικών τροφίμων, φρούτων και λαχανικών είναι ένα κλάδος που βοηθάει στην προσέλκυση τουρισμού. Αποτελεί προτεραιότητα η διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, τα μοναδικά τοπικά, γνήσια προϊόντα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού και ιδιαίτερα στη Κρήτη, όπου υπάρχει μεγάλη αγροτική δραστηριότητα.
Αυτός ο συνδυασμός έχει δημιουργήσει συνθήκες τουρισμού 365 ημερών στην επαρχία Αποκορώνου του νομού Χανίων της Κρήτης.
Στα χωριά Καλύβες, Αλμυρίδα, Πλάκα, Κόκκινο Χωριό, Καμπιά Γαβαλοχώρι, Άσπρο, Ντουλιανά, Βάμος, Ξηροστέρνι, Κεφαλάς, Δράπανο, Παλαιλώνι, Λιτσάρδα, Σούρη, Καλμίτσι Αλεξάνδρου & Αμυγδάλου, Εξόπολη, Αρμένοι, Νιό Χωριό, Πρόβαρμα, Στύλος κλπ., έχουν αγοραστεί αρκετές χιλιάδες εξοχικές κατοικίες από βόρειο ευρωπαίους πολίτες. Τα χωριά αυτά εκπροσωπούν την αυθεντική Κρήτη, με πετρόκτιστες οικίες με πέτρινα σοκάκια, με φράχτες από ξερολιθιές, με του βοσκούς να περνούν τα ζώα τους μέσα από τα χωριά, με παραδοσιακά παντοπωλεία και καφενεδάκια.
Οι περισσότερες εξοχικές κατοικίες χρησιμοποιούνται από ευρωπαίους, συνταξιούχους και μη, που ζουν μόνιμα ή σχεδόν μόνιμα καθώς κάνουν διακοπές πάνω από 10 μήνες το χρόνο. Τα παραπάνω χωριά σφύζουν από ζωή την τουριστική σεζόν και δεν ερημώνουν μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, αλλά συνεχίζουν να είναι γεμάτα ζωή όλο το χρόνο. Πολλά από τα μικρά εμπορικά μαγαζιά και ταβέρνες κλείνουν τον χειμώνα σχεδόν σε όλα αυτά τα χωριά. Όμως στο χωριό Καλύβες που είναι το εμπορικό κέντρο της περιοχής, σχεδόν όλα τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά για να εξυπηρετούν τα υπόλοιπα χωριά. Στις Καλύβες ακόμα και τα εστιατόρια και ταβέρνες παραμένουν ανοικτά (εκτός μερικές παραλιακές ταβέρνες) όλο τον χρόνο. Επίσης στις Καλύβες υπάρχουν πολλά άλλα εμπορικά καταστήματα και ένα μεγάλο σουπερμάρκετ, όπου πωλούνται σχεδόν τα πάντα. Οπότε δεν χρειάζεται οι ντόπιοι να πηγαίνουν στα Χανιά για τις αγορές τους. Εκτός από τα δυο υποκαταστήματα τραπεζών που διαθέτουν οι Καλύβες, υπάρχουν πολλά γραφεία ιατρών και άλλων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να μετακινούνται οι κάτοικοι στα Χανιά ούτε και για υπηρεσίες.
Οι κάτοικοι των εξοχικών κατοικιών είναι εξαιρετικά ευτυχείς με την διαμονή τους. Συμμετέχουν στις λειτουργίες των εκκλησιών, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, τα Θεοφάνια. Συμμετέχουν στα τοπικά πανηγύρια, στις τοπικές γιορτές αλλά και στις τοπικές και οικογενειακές χαρές και πένθη, καθώς έχουν αποκτήσει ισχυρές φιλίες με τους ντόπιους.
Κατακλύζουν τις παραλίες των Καλυβών και της Αλμυρίδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακολουθούν τις συνήθειες των ντόπιων και γίνονται τακτικοί θαμώνες των παραδοσιακών καφενείων των χωριών που διαμένουν.
Είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν την σημασία των εξοχικών κατοικιών για την χώρα μας. Είναι καιρός να ξαναδούμε το θέμα και υπό την οπτική γωνία του μόνιμου τουρισμού όλο τον χρόνο.
Τα οφέλη από την εξοχική κατοικία είναι πολλά και ποικίλα. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των οικιών και πολλών ακόμα θέσεων για την συντήρηση τους. Οδηγούν σε ανάπτυξη πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση της απασχόλησης και στην αντίστοιχη αύξηση των φορολογικών εσόδων για την περιοχή αλλά και για το κράτος. Δημιουργούν πάνω από 30.000€ ετήσιες σταθερές εισροές για τους κατόχους κατοικιών που διαμένουν μόνιμα και περίπου 5-10.000€ από αυτούς που διαμένουν περιστασιακά.
Δημιουργούνται πολλαπλασιαστικά οφέλη από την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων αλλά και από την τόνωση των λοιπών παραγωγικών κλάδων και των κλάδων παροχής υπηρεσιών από την διαμονή όλο το έτος.
Το παράδειγμα των χωριών του Αποκόρωνα είναι ένα σημαντικό πρότυπο προς μίμηση, για τουρισμό όλο το έτος. Στο χωριό Καλύβες υπάρχουν όλες οι βασικές υποδομές να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των τριγύρω χωριών. Και όταν λειτουργούν οι υποδομές τότε μπορεί να αναπτυχθεί τουρισμός όλο το έτος.

* Ο Γιώργος Σ. Ατσαλάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης
* *Η Ιωάννα Ατσαλάκη  είναι Υποψ. Διδάκτωρ
Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης Πολυτεχνείου Κρήτης

Επιστροφή στο 3ο τεύχος

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω