Το μυθιστόρημα Κατίνα Μπέλο του Θανάση Σκρουμπέλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος.
Από τον Κολωνό στην επαναστατημένη Βαρκελώνη του 1936 και ξανά, το 1957, στον Κολωνό, στις «αρχαίες γειτονιές του κόσμου». Ενδιάμεσα τα χιτλερικά εργαστήρια ευγονικής, το Αουσβιτς, το γκέτο της Βαρσοβίας. Και ύστερα έρχονται οι αρχές της αμερικανοκρατίας, η άνοιξη της ΕΔΑ (ή κάτι που μοιάζει με άνοιξη) και το σκοτάδι της απριλιανής χούντας.
Η Κατίνα Μπέλο τα έζησε όλα: την έκρηξη και την ήττα της ελευθερίας στην Ισπανία αλλά και τη φρίκη του φασισμού. Έζησε το μεγάλο πλιάτσικο ζωών και περιουσιών. Στο σήμερα του βιβλίου στέκεται όρθια απέναντι στο εκδικητικό κράτος της Δεξιάς. Με όνομα δανεικό, μια που το πραγματικό της –Σιμόνη Μέλχιο– ανήκει στη λίστα των καταζητούμενων «εγκληματιών» της κατοχής κι ας ήταν εκείνα τα χρόνια έγκλειστη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί. Λεηλατημένη αλλά όχι γονατισμένη, η Κατίνα-Σιμόνη στέκεται όρθια, μαχόμενη. Δεν γυρεύει εκδίκηση μόνο δικαιοσύνη.
Πλάι στους ήρωες του βιβλίου, περνούν ή αχνοφαίνονται και πρόσωπα υπαρκτά, όπως ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και ο Γιάννης Ρίτσος, ο Αντόνιο Μασάδο, ο στρατηγός Σαράφης, ο Κώστας Βάρναλης, ο Ντάριο Φο και η Φράνκα Ράμε, αλλά και ο διαβόητος εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν και οι δωσίλογοι συνεργάτες του. Το «Va, pensiero» του Βέρντι συναντιέται με λαϊκά ισπανικά τραγουδάκια, με το «Κάτω απ’ το πουκάμισό μου» του Καζαντζίδη αλλά και με το θρυλικό «Αβαβά».
Το μυθιστόρημα του Θανάση Σκρουμπέλου είναι μια ιστορία επιβίωσης αλλά και πρόωρης ενηλικίωσης του γιου της Κατίνας Μπέλο, του Ζάκο. Ταυτόχρονα είναι μια ιστορία του θαύματος και της δύναμης της αγάπης, αλλά και της αντοχής και της ομορφιάς της φιλίας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Θανάσης Σκρουμπέλος, εκτός από συγγραφέας, είναι γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο, με υποτροφία της Διεθνούς Αμνηστίας, ως διωκόμενος από τη δικτατορία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση (Τα παιδιά της Νιόβης του Κώστα Κουτσομύτη) και τον κινηματογράφο (Το πέρασμα, Η Αριάδνη μένει στη Λέρο, Καλή πατρίδα σύντροφε κ.ά.). Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου μήκους (Αλιόσσα, Χαβάη, Ο Τζώνης Κελν, Kυρία μου, την ομαδική Νέος Παρθενώνας, και τη σπονδυλωτή Η αυλή με τα σκουπίδια κ.ά.). Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων.
Πιο γνωστά βιβλία του: Τα φίδια στον Κολωνό (1981, Τόπος 2016), Bella Ciao (Τόπος 2012), Μπλε καστόρινα παπούτσια (Τόπος 2007, ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ 2016), Mαύρος Μακεδών (Τόπος 2010), Οι κόκκινοι βαρκάρηδες (Τόπος 2011) και οι νουβέλες Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ (Τόπος 2012) και Η κόρη του Οιδίποδα (Τόπος 2015). Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορούν επίσης το βιβλίο Σενάριο: από τη θεωρία στην πράξη και το ιστορικό Του Μπούκοβι την ομαδάρα… (2018). Το 2018 κυκλοφόρησε και το πρώτο του παιδικό βιβλίο με τίτλο Ο Γάτος μου ο κλόουν ο Μαλόουν και με δική του εικονογράφηση ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο παιδικό βιβλίο του με τίτλο Η Κατερίνα και το φεγγάρι.