Ροή Ειδήσεων

Νέα χαρτονομίσματα ευρώ

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις συνήθειες των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στη ζώνη του ευρώ (SPACE), τα μετρητά εξακολούθησαν να αποτελούν το δημοφιλέστερο μέσο διενέργειας πληρωμών λιανικής με φυσική παρουσία το 2019. Παρά την αύξηση των πληρωμών χωρίς τη χρήση μετρητών στη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση μετρητών αυξήθηκε λόγω του καίριου ρόλου τους ως μέσου αποθήκευσης αξίας.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τα μετρητά έως το 2030, το Ευρωσύστημα λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα μετρητά θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και αποδεκτά ως μέσο πληρωμής και στο μέλλον – ακόμη και έπειτα από πιθανή εισαγωγή ψηφιακού ευρώ.
Παράλληλα θα ξεκινήσει διαδικασία επανασχεδίασης με τη δημιουργία στοχευμένων ομάδων εργασίας, στις οποίες θα ανατεθεί η συγκέντρωση απόψεων πολιτών από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ σχετικά με πιθανά θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ. Μια συμβουλευτική ομάδα, η οποία θα απαρτίζεται από έναν εμπειρογνώμονα από κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ, θα υποβάλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κατάλογο προτεινόμενων νέων θεμάτων. Τα μέλη της εν λόγω ομάδας έχουν ήδη διοριστεί από την ΕΚΤ βάσει προτάσεων των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ και προέρχονται από διαφορετικούς τομείς όπως ιστορία, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, εικαστικές τέχνες και τεχνολογία. Τα σημερινά σχέδια των τραπεζογραμματίων ευρώ βασίζονται στο θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και απεικονίζουν παράθυρα, πύλες και γέφυρες.
Η έναρξη αυτής της διαδικασίας αποτελεί επακόλουθο της δέσμευσης του Διοικητικού Συμβουλίου για καινοτόμα και ασφαλή τραπεζογραμμάτια που δημιουργούν σύνδεσμο με τους Ευρωπαίους.
Μέλη της συμβουλευτικής ομάδας θεμάτων:
Alice Twemlow (Κάτω Χώρες), Καθηγήτρια Ιστορίας, Θεωρίας και Κοινωνιολογίας Γραφικών Τεχνών και Οπτικού Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Κώστας Βαρώτσος (Ελλάδα), Καλλιτέχνης και Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Δημήτριος Μιχαηλίδης (Κύπρος), Επίτιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Elvira Maria Correia Fortunato (Πορτογαλία), Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο NOVA της Λισαβόνας.
Fabio Beltram (Ιταλία), Καθηγητής Φυσικής της Ύλης, Scuola Normale Superiore της Πίζα.
Fintan O’Toole (Ιρλανδία), Καθηγητής Ιρλανδικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Princeton και αρθρογράφος στην εφημερίδα The Irish Times.
Ieva Zībārte (Λετονία), Επικεφαλής Εκθέσεων, Κέντρο Τέχνης Zuzeum.
Jana Arbeiter (Σλοβενία), Επίκουρη καθηγήτρια και Ερευνήτρια, Κέντρο Διεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα.
Lisa Borgenheimer (Γερμανία), Καθηγήτρια Σχεδιασμού Πληροφορίας, HfG Offenbach am Main.
Maaria Wirkkala (Φινλανδία), Καλλιτέχνης.
Marija Marcelionytė-Paliukė (Λιθουανία), Καθηγήτρια, Ακαδημία Τεχνών του Βίλνιους.
Nuria Oliver (Ισπανία), Διευθύντρια και συνιδρύτρια, ELLIS Alicante Unit και Επικεφαλής Έρευνας Δεδομένων, Data-Pop Alliance.
Patrick Sanavia (Λουξεμβούργο), Διευθυντής, Υπηρεσία Εθνικής Κληρονομιάς του Λουξεμβούργου.
Peter Aufreiter (Αυστρία), Γενικός Διευθυντής και Επιστημονικός Διευθυντής, Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βιέννης.
Silvia Miháliková (Σλοβακία), Καθηγήτρια και Ερευνήτρια, Ακαδημία Επιστημών της Σλοβακίας, Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Trnava.
Stéphane Distinguin (Γαλλία), Ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος, Fabernovel.
Stephan Vanfleteren (Βέλγιο), Φωτογράφος.
Vladimir Taiger (Εσθονία), Γραφίστας, Τυπογραφείο Ασφαλείας Vaba Maa.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω