[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά και 25 δευτ.]
Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη έρχεται παρά μια σειρά οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων, υπογραμμίζοντας την έντονη ζήτηση για διεθνή ταξίδια καθώς και την αποτελεσματικότητα της ενίσχυσης των αεροπορικών συνδέσεων και της χαλάρωσης των περιορισμών έκδοσης θεωρήσεων, επισημαίνει το Βαρόμετρο Τουρισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ειδικότερα ο διεθνής τουρισμός ανέκαμψε στο 96% των προ-πανδημικών επιπέδων τους επτά μήνες έως τον Ιούλιο του 2024, λόγω της ισχυρής ζήτησης στην Ευρώπη και του εκ νέου ανοίγματος των αγορών στην Ασία και τον Ειρηνικό.
Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού από τον Τουρισμό των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 790 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς τους πρώτους επτά μήνες του 2024, περίπου 11% περισσότεροι από το 2023 και μόλις 4% λιγότεροι από το 2019. Τα στοιχεία δείχνουν ένα δυνατό ξεκίνημα του έτους, ακολουθούμενο από ένα πιο μέτριο δεύτερο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με την πρόβλεψη του ΟΗΕ για τον Τουρισμό για πλήρη ανάκαμψη των διεθνών αφίξεων το 2024 παρά τους συνεχείς οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους.
Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού του ΟΗΕ Zurab Pololikashvili δήλωσε: «Ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εδραιώσει την πλήρη ανάκαμψή του από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του κλάδου. Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη έρχεται παρά μια σειρά από οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, υπογραμμίζοντας την έντονη ζήτηση για διεθνή ταξίδια καθώς και την αποτελεσματικότητα της ενίσχυσης των αεροπορικών συνδέσεων και της χαλάρωσης των περιορισμών έκδοσης θεωρήσεων. Αυτή η ανάκαμψη υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη ανάγκη τουριστικού σχεδιασμού και διαχείρισης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στις κοινότητες με τρόπο που τα τεράστια κοινωνικοοικονομικά οφέλη να συνδυάζονται με πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμες.»
Με την αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα και τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων που υποστηρίζουν την ανάκαμψη στα διεθνή ταξίδια, τα δεδομένα δείχνουν ότι όλες οι περιοχές του κόσμου έχουν καταγράψει μια ισχυρή χρονιά μέχρι στιγμής.
• Η Μέση Ανατολή παρέμεινε η πιο ισχυρή αναπτυσσόμενη περιοχή σε σχετικούς όρους, με τις διεθνείς αφίξεις να αυξάνονται κατά 26% πάνω από τα επίπεδα του 2019 τους πρώτους επτά μήνες του 2024.
• Η Αφρική υποδέχτηκε 7% περισσότερους τουρίστες σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2019.
• Η Ευρώπη και η Αμερική ανέκαμψαν το 99% και το 97% των αφίξεων τους πριν από την πανδημία αντίστοιχα κατά τη διάρκεια αυτών των επτά μηνών.
• Η Ασία και ο Ειρηνικός κατέγραψαν το 82% του αριθμού των τουριστών πριν από την πανδημία (-18% έναντι του 2019) φτάνοντας το 85% τον Ιούνιο και το 86% τον Ιούλιο.
Συνολικά 67 από τους 120 προορισμούς σε όλο τον κόσμο είχαν ανακτήσει τους αριθμούς αφίξεων του 2019 το πρώτο εξάμηνο του 2024 , με βάση τις χώρες που ανέφεραν μηνιαία ή τριμηνιαία στοιχεία. Μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις τον Ιανουάριο-Ιούλιο 2024 ήταν το Κατάρ (+147% έναντι του 2019), όπου οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν, η Αλβανία (+93%), το Ελ Σαλβαδόρ (+81%), η Σαουδική Αραβία (+73%), η Δημοκρατία της Μολδαβίας (+50% έως τον Ιούνιο) και της Τανζανίας (+49% έως τον Ιούνιο).
Διεθνείς τουριστικές εισπράξεις
Όσον αφορά τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις, 47 από τις 63 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία είχαν ανακτήσει τις προπανδημικές αξίες τους πρώτους έξι μήνες του 2024, πολλές αναφέροντας ισχυρή διψήφια αύξηση σε σύγκριση με το 2019 (σε τοπικά νομίσματα και τρέχουσες τιμές). Μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2024 ήταν η Αλβανία (+128%) και η Σερβία (+126%), όπου οι εισπράξεις υπερδιπλασιάστηκαν (σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019), ακολουθούμενες από το Τατζικιστάν (+85%), το Πακιστάν (+ 76%), Μαυροβούνιο (+70%), Βόρεια Μακεδονία (+60%) και Πορτογαλία (+57%). Ισχυρά αποτελέσματα αναφέρθηκαν επίσης από την Türkiye (+55%) και την Κολομβία (+54%). Αξίζει να σημειωθεί με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, η Σαουδική Αραβία (+207%) και το Ελ Σαλβαδόρ (+168%), τα οποία γνώρισαν εξαιρετική ανάπτυξη σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Διεθνείς τουριστικές δαπάνες
Τα στοιχεία για τις διεθνείς τουριστικές δαπάνες αποκαλύπτουν μεγάλη ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια τον Ιανουάριο-Ιούλιο 2024, ειδικά από μεγάλες αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (+32%), η Γερμανία (+38%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (+40% έως τον Μάρτιο ), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Ισχυρές εξερχόμενες δαπάνες αναφέρθηκαν επίσης από την Αυστραλία (+34%), τον Καναδά (+28%) και την Ιταλία (+26%), μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Τα περιορισμένα στοιχεία για την Ινδία δείχνουν εντυπωσιακά αύξηση των εξερχόμενων δαπανών, με αύξηση 86% το πρώτο τρίμηνο του 2024 (έναντι 1ου τριμήνου 2019).
Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το 2023 δείχνουν ότι τα έσοδα από εξαγωγές από τον διεθνή τουρισμό έφτασαν τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια (συμπεριλαμβανομένων των εισπράξεων και των μεταφορών επιβατών), σχεδόν τα ίδια με πριν από την πανδημία (-1% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το 2019). Το άμεσο ΑΕΠ του τουρισμού ανέκαμψε επίσης τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2023, φθάνοντας εκτιμώμενα τα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που ισοδυναμεί με το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2019 ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στο 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Δείκτης Τουριστικής Εμπιστοσύνης
Ο Δείκτης Τουριστικής Εμπιστοσύνης του ΟΗΕ δείχνει θετικές προσδοκίες για το τελευταίο εξάμηνο του έτους, στις 120 μονάδες για τον Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2024, αν και κάτω από τις προοπτικές για τον Μάιο-Αύγουστο, που ήταν 130 (σε κλίμακα από 0 έως 200, όπου το 100 αντικατοπτρίζει ίση αναμενόμενη απόδοση). Περίπου το 47% των εμπειρογνωμόνων του τουρισμού που συμμετέχουν στην έρευνα Εμπιστοσύνης αναμένει καλύτερες επιδόσεις για τον κλάδο τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2024, ενώ το 41% προβλέπει παρόμοιες επιδόσεις και το 11% χειρότερες. Αυτό αντανακλά μια σταδιακή ομαλοποίηση των επιδόσεων του τουρισμού μετά από ένα ισχυρό 2023.
Τέλος οι ειδικοί επεσήμαναν τον πληθωρισμό στα ταξίδια και τον τουρισμό, δηλαδή τις υψηλές τιμές μεταφοράς και διαμονής, ως την κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας, καθώς και την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, τις ελλείψεις προσωπικού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.