[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 13 δευτ.]
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κροατικής κυβέρνησης στοχεύει στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού, ασφαλούς και βιώσιμου ενεργειακού συστήματος. Για την επίτευξη του ως άνω τριπλού στόχου, επιδιώκεται η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων διασυνδετήριων υποδομών (ιδιαίτερα σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο), η απεξάρτηση από τον άνθρακα, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας και η εν γένει διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενεργειακού εφοδιασμού. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι Ελλάδα και Κροατία συμμετέχουν στην ομάδα μεσογειακών ΕΕ MED9, η οποία έχει θέσει ως στόχο να καταστήσει τη Μεσόγειο κόμβο ΑΠΕ, υφίστανται αξιόλογες δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών στους τομείς της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, του πράσινου υδρογόνου και της απεξάρτησης από τον άνθρακα. Επιπλέον, υπό το φως των σχεδιασμών για μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα στη Γερμανία, η Κροατία δύναται να αποτελέσει µία από τις χώρες διέλευσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Green Aegean Interconnector, ανάλογα µε την όδευση που θα επιλεγεί.
Τα παραπάνω αναφέρει μελέτη του Κλάδου Ενέργειας στην Κροατία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ζάγκρεμπ.
Δεδομένων των στόχων της κροατικής κυβέρνησης για ενίσχυση της συμμετοχής αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, διανοίγονται επίσης σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημαντική εμπειρία που διαθέτουν στον τομέα των ΑΠΕ, οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου δύνανται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο, τόσο μέσα από την ανάληψη έργων, όσο και µέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας. Όπως διαφαίνεται, άλλωστε, η ελληνική παρουσία στην κροατική αγορά ΑΠΕ πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Εν κατακλείδι, η αγορά ενέργειας της Κροατίας προσφέρει αξιόλογες ευκαιρίες δραστηριοποίησης για το ελληνικό επιχειρείν, ιδιαίτερα στον τομέα των ΑΠΕ. Επιπροσθέτως, υφίστανται σημαντικά περιθώρια διμερούς συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων που αφορούν στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την απεξάρτηση από τον άνθρακα, τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενεργειακού εφοδιασμού και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη, καθαρή και βιώσιμη ενέργεια.
Αναλυτικά η Έρευνα Αγοράς: