Κλαδική Μελέτη Τουρισμού Αλβανίας

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 19 δευτ.]

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους κλάδους της αλβανικής οικονομίας και βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια δεδομένων των συνεχώς αυξανόμενων αφίξεων από το εξωτερικό και της αναβάθμισης της χώρας ως διεθνούς προορισμού. Είναι γεγονός, ότι αν και ο πληθυσμός της είναι σχετικά μικρός, η γειτονική χώρα διαθέτει πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που χρονολογείται ήδη από την εποχή του Χαλκού (περίπου 2000 π.Χ.) και οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή ανέπτυξαν πολιτισμό κατά το πέρασμα των αιώνων πολλοί λαοί (Ιλλυριοί, Έλληνες, Ρωμαίοι, Βενετοί, Οθωμανοί, Ιταλοί κ.ά.), οι οποίοι αναμφίβολα άφησαν το αποτύπωμά τους στην τοπική κουλτούρα.
Τα παραπάνω καταγράφει η «κλαδική μελέτη για τον τουρισμό στην Αλβανία», του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα.
          Ειδικότερα στην Αλβανία κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού (π.χ. αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, γαστρονομικός, πολυτελείας κ.ά.) που απευθύνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται όχι μόνο για διακοπές με την παραδοσιακή έννοια (π.χ. παραθερισμός), αλλά θέλουν να γνωρίσουν ευρύτερα την χώρα και τις παραδόσεις της. Η ανάγκη της διαμόρφωσης ενός περισσότερου πλουραλιστικού τουριστικού προϊόντος που ικανοποιεί ένα ευρύτερο κοινό, συνεπώς, έχει οδηγήσει την αλβανική κυβέρνηση στην οργάνωση του τουριστικού μοντέλου της χώρας γύρω από νέες αρχές (βιωσιμότητα, ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, κατάρτιση προσωπικού, υποδομές κ.ά.) στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο στην καθιέρωση της εικόνας της χώρας ως διεθνή προορισμού σε ετήσια βάση.
          Υπενθυμίζεται ότι στην Αλβανία επικεντρώθηκε το συνέδριο «Τουριστικές επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη», που διοργανώθηκε από κοινού με το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, πραγματοποιήθηκε με τον Τουρισμό των Ηνωμένων Εθνών, 8 και 9 Απριλίου 2024.
          Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Τουρισμός του ΟΗΕ παρουσίασε τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της σειράς «Tourism Doing Business in Albania», με μια νέα έκδοση που επικεντρώνεται στην Αλβανία.
          Οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν στους πιθανούς επενδυτές μια επισκόπηση του επιχειρηματικού τοπίου της Αλβανίας, της οικονομικής ανθεκτικότητας και των δυνατοτήτων ανάπτυξής της. Συμμετείχαν εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου περιελάμβαναν επενδυτές από τον κλάδο της φιλοξενίας, των αερομεταφορών και των ακινήτων, μαζί με ενδιαφερόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα και διάφορους επικεφαλής διαφόρων διεθνών οργανισμών.

Ολόκληρη η Κλαδική Μελέτη για τον Τουρισμό στην Αλβανία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω