[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 10 δευτ.]
Στο Δήμο Δρομολαξιάς Μενεού στη Λάρνακα, της Κύπρου το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων – ΜΑΙΧ συμμετείχε στην εκδήλωση «Μεσογειακή Διατροφή Κρήτης Κύπρου» που στόχο είχε να ενδυναμώσει τις σχέσεις Κύπρου-Κρήτης.
Η διοργάνωση έγινε από την Ένωση Κυπρίων Αγροτών, και με τη συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Πέτρος Ξενοφώντος. Υπήρξε μαζική συμμετοχή του κόσμου με πάνω από 2.000 άτομα. Την επιμέλεια εκ μέρους του ΜΑΙΧ είχε αναλάβει η Σεφ του ΜΑΙΧ, κ. Παναγιώτα Τσουνάπη, με τη βοηθό της κα Βασιλική Τζωρτζάκη. Παρουσιάστηκαν πρότυπα και παραδοσιακά Κρητικά εδέσματα που άφησαν έκπληκτους όλους τους συμμετέχοντες. Η παρουσίαση αυτή έγινε στα πλαίσια του Eυρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020, Biovalue που αποσκοπεί στην προώθηση και διάδοση παλαιών παραδοσιακών ποικιλιών που αποκαθιστούν τη βιοποικιλότητα στη φύση και τα καλλιεργούμενα ήδη.
Νέα έρευνα που ολοκληρώθηκε στο ΜΑΙΧ και δημοσιεύτηκε στο καλύτερο διεθνώς περιοδικό διατροφής αποδεικνύει ότι ο τρόπος που τρεφόταν οι Κρήτες εδώ και πολλά χρόνια (Μεσογειακή Διατροφή) είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, των νερών και του εδάφους.
Η συνταγή είναι απλή: με την υιοθέτηση της Κρητικής διατροφής που είναι η ναυαρχίδα της Μεσογειακής δίαιτας (όπως την ζούσαν οι πρόγονοι μας) σε ολόκληρη την Ευρώπη, το περιβάλλον προστατεύεται και η υγεία διαφυλάσσεται. Η διατροφή μας είναι η πιο βιοποίκιλη και αυτό σημαίνει ότι αποκαθιστά την βιοποικιλότητα στη φύση και στα καλλιεργούμενα είδη. Η διατροφή και οι δίαιτες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η κλιματική αλλαγή. Μετά την δημοσίευση της ερευνητικής εργασίας όλα τα διεθνή μέσα έχουν ανεβάσει σχετικά άρθρα και συζητούν για την έρευνα των «Ελλήνων Ερευνητών» του ΜΑΙΧ.
Διεθνή δίκτυα έχουν αναρτήσει σχετικά άρθρα. Αυτή η διεθνής απήχηση ενισχύει το όνομα της Κρήτης και της Κρητικής διατροφής, την φήμη των ξεχωριστών προϊόντων της και ασφαλώς προωθεί τον ποιοτικό γαστρονομικό τουρισμό. Η έρευνα έγινε με την επίβλεψη του καθηγητή του ΜΑΙΧ Δρ. Κωνσταντίνου Μάττα.