Κρητική Ηλιαχτίδα

….μιά Ηλιαχτίδα για κάθε παιδί σε όλο το νησί!!!

«Στην Ηλιαχτίδα δεν σταματάμε ποτέ να οραματιζόμαστε και να προσπαθούμε να κατακτούμε νέους υψηλότερους στόχους. Επόμενος στόχος μας αποτελεί η λειτουργία γραφείων της Ηλιαχτίδας και στους άλλους νομούς της Κρήτης, καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με το σύνολο της κοινωνίας των άλλων νομών για να μπορέσουμε να αλληλοεπιδράσουμε και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας πιο άμεσα και αποτελεσματικά.» τονίζει η κυρία Μαρία Ευστρατίου Προέδρος του Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Η Ηλιαχτίδα», σε συνέντευξη ο ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Ποιό είναι το ιστορικό της «Ηλιαχτίδας»;
Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Η Ηλιαχτίδα» ιδρύθηκε το 1992 στο Ηράκλειο από πολίτες με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, με αγάπη προς το συνάνθρωπο και ιδιαιτέρως στα παιδιά, οι οποίοι αναγνώρισαν το κενό που υπήρχε σε ότι αφορά τη φροντίδα απέναντι στους μικρούς ασθενείς με καρκίνο και στις οικογένειες τους και αποφάσισαν να κινητοποιηθούν. Ο Σύλλογος αγκαλιάστηκε αμέσως από το σύνολο της κοινωνίας αναγνωρίζοντας την ανιδιοτελή και σημαντική αυτή προσπάθεια και στήριξε τόσο ηθικά όσο και οικονομικά την Ηλιαχτίδα.
Σε αυτά τα σχεδόν 30 χρόνια ο Σύλλογος, παραμένει στην πρώτη γραμμή, στα θέματα του παιδικού καρκίνου. Υλοποίησε υποστηρικτικές δομές, απόκτησε κρατική πιστοποίηση, έχει εξασφαλίσει σημαντικές συνεργασίες με αναγνωρισμένους φορείς στο χώρο της υγείας και της επιστήμης και βελτιώνει συνεχώς τις υπηρεσίες, τις παροχές του και τις δράσεις του στοχεύοντας αποκλειστικά στη καλύτερη δυνατή φροντίδα των ωφελουμένων του.
Κυρίως, όμως, η Ηλιαχτίδα παραμένει ένας Σύλλογος εθελοντών αφοσιωμένων στο έργο του Συλλόγου που στηρίζει, τους μικρούς ήρωες, τις οικογένειες τους με απόλυτο σεβασμό, εχεμύθεια και διακριτικότητα στον δύσκολο αγώνα που δίνουν.

Ποιό είναι το έργο και οι στόχοι;
Πρωταρχικό στόχο της Ηλιαχτίδας αποτελεί η παροχή στα παιδιά με καρκίνο που κατάγονται από την Κρήτη ή νοσηλεύονται σε ιδρύματα της Κρήτης και στις οικογένειές τους ψυχολογικής και οικονομικής στήριξης. Παράλληλα στόχος μας αποτελεί η ενημέρωση του κοινού πάνω στο πρόβλημα του παιδικού καρκίνου, η προάσπιση δικαιωμάτων και η διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών προς όφελος των μικρών ασθενών και βέβαια σταθερός στόχος μας αποτελεί η διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.
Όσο αφορά στο έργο μας θα πω πως εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια η Ηλιαχτίδα έχει προσφέρει πολλά τόσο σε υποστηρικτικές δομές που έχει υλοποιήσει και λειτουργεί, σε υπηρεσίες και παροχές που προσφέρει στους ωφελουμένους της αλλά και σε δωρεές που έχει κάνει κυρίως προς την Αιματολογική Κλινική Παίδων του Πα.Γ.Ν.Η. ενισχύοντας το σημαντικό της έργο.
Σε ότι αφορά τις Δομές: Ο Ξενώνας φιλοξενίας «Η Ηλιαχτίδα» βρίσκεται στο χώρο του Πα.Γ.Ν.Η. και προορίζεται για τη δωρεάν φιλοξενία και την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών (κοινόχρηστη κουζίνα για παρασκευή γευμάτων και τους χώρους πλυντηρίων- στεγνωτηρίων) των οικογενειών και των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και νοσηλεύονται στην κλινική Αιματολογίας- Ογκολογίας Παίδων ή σε άλλη κλινική του Πα.Γ.Ν.Η. Ο Ξενώνας, υλοποιήθηκε από την Ηλιαχτίδα (με χρηματοδότηση 80% από την Ηλιαχτίδα και 20% από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Λειτουργεί ανελλιπώς από το 2013. Μετά την αποπεράτωση του δόθηκε ως δωρεά στο Πα.Γ.Ν.Η. και έκτοτε, επικουρικά, χρηματοδοτεί ένα μέρος των λειτουργικών του δαπανών (μισθοδοσία κοινωνικού λειτουργού, καθαριότητα, μερική συντήρηση, προμήθεια βασικών τροφίμων και ειδών καθαριότητας). Η Ηλιαχτίδα αποτελεί μοναδικό διαχειριστή του Ξενώνα σύμφωνα με το Συμφωνητικό Συνεργασίας που έχει υπογράψει με το Πα.Γ.Ν.Η.
Σε ότι αφορά την Ψυχολογική στήριξη από τον Νοέμβριο του 2019 λειτουργεί η Δομή Ψυχοκοινωνικής Στήριξης «Ηλιαχτίδα», η οποία παρέχει δωρεάν συστηματικές εβδομαδιαίες συνεδρίες ψυχικής ενδυνάμωσης στα παιδιά και σε όλα τα μέλη των οικογενειών τους, με σκοπό την βελτίωση των επιπτώσεων της ασθένειας του καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην ψυχική υγεία του παιδιού και στην ισορροπία της οικογενειακής δομής. Λειτουργεί υπό την επιστημονική μέριμνα και εποπτεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η Δομή αυτή, από τον Μάρτιο του 2020, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως κατά το χρονικό διάστημα 2016-2019 η Ηλιαχτίδα παρείχε εξωνοσοκομειακή ψυχολογική στήριξη των οικογενειών των πασχόντων παιδιών από ψυχολόγους εξωτερικούς συνεργάτες της Ηλιαχτίδας στα ιδιωτικά τους γραφεία.
Στο πλαίσιο των υπηρεσιών και των παροχών η Ηλιαχτίδα αναλαμβάνει:
• Την κάλυψη εξόδων εξωνοσοκομειακών διαγνωστικών εξετάσεων που δεν δικαιολογούνται από το κράτος.
• Την πλήρη κάλυψη των μετακινήσεων των παιδιών και των συνοδών τους σε δημόσια νοσοκομεία του εσωτερικού και του εξωτερικού, όπου τα παιδιά παραπέμπονται για εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες.
• Την κάλυψη των εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων και των ακτινοβολιών / ακτινοθεραπειών των παιδιών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όταν τεκμηριώνεται ιατρικά η ανάγκη μετακίνησής τους σε εξειδικευμένο ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο.
• Την κάλυψη αναγκών, όπως:
o Οικονομική ενίσχυση των οικογενειών.
o Τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο παρακείμενο σε νοσοκομεία εκτός Κρήτης, όπου παραπέμπονται τα παιδιά.
o Τα έξοδα μετακίνησης για τη μεταφορά των μικρών ασθενών από και προς την κλινική όπου νοσηλεύονται.
o Φυσικοθεραπείες, περούκες, τεχνητά μέλη, μεταφράσεις εγγράφων από και προς νοσοκομεία του εξωτερικού, αναλώσιμα.
Για το διάστημα 2016-2020 έχει καλύψει περισσότερα από 650 οικονομικά αιτήματα που αφορούν ιατρικές ή άλλες δαπάνες. Έως σήμερα οι παροχές αυτές προς τους ωφελουμένους ξεπερνούν τις 600.000€.
Ως προς τις δωρεές, η Ηλιαχτίδα πρόσφερε έργα άνω των 1.257.643€ προς το Πα.Γ.Ν.Η.
Συγκεκριμένα:

  • Την ανέγερση του Ξενώνα Φιλοξενίας «Η Ηλιαχτίδα»
  • Το κόστος κατασκευής της διαμόρφωσης και του πλήρη εξοπλισμού 2 θαλάμων για Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών στην Παιδιατρική Κλινική Αιματολογίας – Ογκολογίας του Πα.Γ.Ν.Η.
  • Την αγορά μηχανήματος σταδιακής κατάψυξης το 2008
  • Την ανακαίνιση και τον πλήρη εξοπλισμό ενός παιδότοπου στον χώρο της Κλινικής Αιματολογίας – Ογκολογίας του Πα.Γ.Ν.Η.
  • Το κόστος μισθοδοσίας παιδοψυχολόγου, ποσού που είχε διατεθεί στη Κλινική Αιματολογίας και Ογκολογίας παίδων κατά τα έτη 2007-2015
    Επίσης, έχει διοργανώσει πληθώρα εκδηλώσεων ενημέρωσης σχετικά με τον παιδικό καρκίνο και την εθελοντική δωρεά Μυελού των Οστών και εκδηλώσεων λήψης δειγμάτων στοματικού επιχρίσματος και εγγραφών εθελοντών δοτών, καθώς και δράσεων εθελοντικής αιμοδοσίας και δωρεάς αιμοπεταλίων έχοντας δημιουργήσει Μητρώο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Αιμοπεταλίων για την άμεση παροχή βοήθειας στην εύρεση συμβατών δοτών.
    Έχει προσφέρει δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις και μοιράζει παιγνίδια και δώρα, με στόχο την ψυχαγωγία των παιδιών, εξασφαλίζοντας συνεργασίες, με εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς οργανισμούς.
    Επίσης η Ηλιαχτίδα αποτελεί τακτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ) και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Η εκλογή μου ως μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2020 αποτέλεσε αφενός μία πανελλήνια τιμητική διάκριση για την Ηλιαχτίδα αλλά και για εμένα προσωπικά αλλά και την δέσμευσή να αγωνιστώ συλλογικά και αλληλέγγυα με συλλόγους από όλη την Ελλάδα και κάτω από την ομπρέλα ενός ισχυρού τριτοβάθμιου οργάνου ασθενών, με στόχο την υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον παιδιατρικό καρκίνο, την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των μικρών ασθενών και τον διάλογο με την Πολιτεία για το σχεδιασμό πολιτικών υγείας που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και της ψυχοκοινωνικής στήριξης.
    Όπως αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω στην Ηλιαχτίδα ο αγώνας μας είναι διαρκής στην προσπάθεια μας να καλύπτουμε τις ανάγκες των ωφελουμένων μας και να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά προλαμβάνοντάς τις.
    Είναι αλήθεια βέβαια πως από τον Μάρτιο του 2020, βρεθήκαμε όλοι αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας. Μια πραγματικότητα πρωτόγνωρη, που επέφερε σημαντικές αλλαγές στη ζωή όλων μας και που οι οικονομικές της συνέπειες έπληξαν και τον Σύλλογο μας με αποτέλεσμα τη δραματική πτώση των εσόδων μας.
    Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, είμαστε, βεβαίως, ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς κατορθώσαμε να διατηρήσουμε σε λειτουργία όλες μας τις δομές και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες και τις παροχές μας προς τους ωφελουμένους μας, καθώς, όπως είναι κατανοητό, οι ανάγκες τους για εξετάσεις, για θεραπείες και για οικονομική ενίσχυση δεν ανακόπτονται.
    Συνεχίζουμε όμως στο βαθμό που μπορούμε να εξασφαλίζουμε τη συνέχιση του έργου μας αναζητώντας νέες χορηγίες και πηγές εσόδων.
    Στην Ηλιαχτίδα διατηρούμε πάντα την αισιοδοξία και τη δύναμη μας, δύναμη που αντλούμε από τα γενναία παιδιά μας. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι πως τα δύσκολα θα περάσουν και η Ηλιαχτίδα πάντα θα λάμπει και θα φωτίζει τις ζωές όλων μας.

Ποιά είναι η σχέση με τους φορείς της Κρήτης;
Με μία λέξη εξαιρετική! Είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι αλλά και ευγνώμονες καθώς διατηρούμε σχέσεις υγιούς συνεργασίας, φιλίας, θα τολμούσα να πω, με όλους τους φορείς της Κρήτης δημόσιους και ιδιωτικούς. Όχι μόνο δεν έχει αρνηθεί κανένας φορέας να συνδράμει την Ηλιαχτίδα, αφού έχουμε ζητήσει τη βοήθεια του αλλά είναι ιδιαιτέρως συγκινητικό αλλά και ενθαρρυντικό πως τις περισσότερες φορές την προσφέρουν με δική τους πρωτοβουλία. Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τις συνεργασίες αυτές, τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιωτικούς φορείς. Έχουμε υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας τον ανώτερο Διοικητικό φορέα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη, με στόχο την παροχή τεχνογνωσίας, επιστημονικής γνώσης, πρόσβασης σε εποπτευόμενους φορείς και δυνατότητα διεύρυνσης του κύκλου των δράσεων της Ηλιαχτίδας. Επίσης με το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με στόχο, τη βέλτιστη ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά που νοσούν και στις οικογένειες τους, μέσω παροχής τεχνογνωσίας και εποπτείας στους ψυχολόγους της Δομής Ψυχοκοινωνικής Στήριξης «Η Ηλιαχτίδα». Με το Πα.Γ.Ν.Η με στόχο την επικύρωση της μεταξύ μας συνεργασίας και την επικαιροποίηση του πλαισίου συνεργασίας της λειτουργίας του παιδικού ξενώνα φιλοξενίας του οποίου ο Σύλλογος αποτελεί μοναδικό διαχειριστή. Παράλληλα, έχουμε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης όλους τους Δήμους της Κρήτης οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν όποτε τους χρειαζόμαστε. Θα πρέπει όμως να σταθώ και σε όλους τους ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις της Κρήτης που εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν τους σταθερούς χορηγούς μας και να τους ευχαριστήσω καθώς χάρη στη δική τους οικονομική στήριξη μπορούμε να συνεχίζουμε την προσφορά μας. Μεγάλες εταιρείες πανελλήνιας εμβέλειας και όχι μόνο, όπως οι Aegean, Minoan Lines, τα Πλαστικά Κρήτης, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι που με τις χορηγίες τους βοηθούν την ηλιαχτίδα να βοηθήσει τα παιδιά που το χρειάζονται. Χωρίς τη βοήθεια αυτών αλλά και πολλών άλλων επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων αναμφισβήτητα το έργο της Ηλιαχτίδας δε θα μπορούσε να είναι αυτό που είναι σήμερα και είναι πάντα εξαιρετική τιμή για εμάς να έχουμε συνοδοιπόρους και συμμάχους όλους αυτούς τους φορείς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη επίσης αισθανόμαστε και για τους πολίτες της κοινωνίας της Κρήτης και όχι μόνο, που είναι δίπλα στον Σύλλογο μας από την ίδρυσή του έως σήμερα. Είναι απίστευτα συγκινητική η προθυμία και η διάθεση να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν (οικονομικά, υλικά και ηθικά).

Ποιά είναι τα σχέδια ανάπτυξης;
Στην Ηλιαχτίδα δεν σταματάμε ποτέ να οραματιζόμαστε και να προσπαθούμε να κατακτούμε νέους υψηλότερους στόχους. Επόμενος στόχος μας αποτελεί η λειτουργία γραφείων της Ηλιαχτίδας και στους άλλους νομούς της Κρήτης, καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με το σύνολο της κοινωνίας των άλλων νομών για να μπορέσουμε να αλληλοεπιδράσουμε και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας πιο άμεσα και αποτελεσματικά. Έχοντας φιλοξενήσει στον Ξενώνα μας πολλές οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης, με τους οποίους γινόμαστε οικογένεια, είναι εκπληκτικό ότι κάποιοι από αυτούς επιθυμούν στη συνέχεια και οι ίδιοι να συνδράμουν στο έργο μας. Αυτοί αποτέλεσαν την έμπνευση και την κινητήριο δύναμη για να δημιουργήσουμε κι άλλους πυρήνες στους νομούς της Κρήτης όπου ζουν και από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες να υλοποιήσουμε δράσεις που θα ευαισθητοποιήσουν και θα ευεργετήσουν όσους το έχουν ανάγκη.

Ποιός ο τρόπος συνεισφοράς στην «Ηλιαχτίδα»;
Κάθε άνθρωπος με αίσθημα ευθύνης και διάθεση προσφοράς μπορεί να ενταχθεί στο δυναμικό της, και να συνδράμει το έργο της Ηλιαχτίδας ως εθελοντής, ως μέλος, ως φίλος, ως χορηγός ή υποστηρικτής. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς διαθέτουμε μία πολυάριθμη εθελοντική ομάδα που είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει και να στηρίξει το έργο μας. Επίσης κάποιος μπορεί να γίνει μέλος μας με μια συμβολική ετήσια συνδρομή. Όλοι μπορούν να προσφέρουν τη δωρεά τους ή να προμηθευτούν τα προϊόντα της Ηλιαχτίδας. Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι καθώς από τον Δεκέμβριο του 2020 ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της εποχής- και λόγω της αναγκαστικής ακύρωσης των παζαριών μας λόγω της πανδημίας-οργανώσαμε και λειτουργούμε το δικό μας e-shop, στο οποίο διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα τα οποία διαλέγουμε ή δημιουργούμε με μεγάλη αγάπη.
Επίσης, κάθε επιχείρηση μπορεί να συνεισφέρει, με την τοποθέτηση ενός κουμπαρά στο χώρο της, ή οργανώνοντας μια δράση που τα έσοδα της προσφέρονται στην Ηλιαχτίδα.
Και βέβαια, καθένας μας μπορεί να γίνει εθελοντής δότης αίματος, αιμοπεταλίων και μυελού των οστών στις εθελοντικές μας δράσεις που κατά διαστήματα πραγματοποιούμε.
Οι τρόποι που μπορεί κάποιος να συμμετέχει στο έργο μας είναι πολλοί και όλοι εξίσου σημαντικοί. Σας προσκαλώ όλους να επισκεφθείτε το ανανεωμένο site της Ηλιαχτίδας https://www.iliahtida.org και να ενημερωθείτε για τους τρόπους συνεισφοράς αλλά και να γνωρίσετε καλύτερα το έργο και τις δράσεις μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαρία Ευστρατίου είναι Πτυχιούχος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών- Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΑΠ, κάτοχος Certificate of Proficiency in English – University of Michigan και έχει αποκτήσει την Άδεια διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (αρ. πρωτ. 17.9/6634-6.10.2011).
Εργάζεται στο Δικηγορικό Γραφείο «Καλλιόπη Κατσιγιαννάκη» – Δικηγόρος παρ’ Αρείω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Από το 2018 είναι ενεργό μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου- Τμήμα Ανατολικής Κρήτης
Έχει παρακολουθήσει και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Accelerator του HIGGS, το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό πρόγραμμα για Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), καθώς και μία σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων και δράσεων από τον ίδιο οργανισμό.
Έχει παρακολουθήσει όλα τα Ετήσια Διεθνή Συνέδρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από το 2012-2019 και έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πλήθος ημερίδων και σεμιναρίων για θέματα σχετικά με το Management, το Marketing, τον εθελοντισμό, την πολιτική, την ιατρική, τη νοσηλευτική και τη δημόσια υγεία.
Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια με τίτλο «Γυναίκες που τολμούν να ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο: Κοινωνική Γυναικεία Επιχειρηματικότητα» στο διεθνές συνέδριο «ENTERPRENEURSHIP IN TURBULENT TIMES», το οποίο οργανώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το κέντρο Εργάνη στις 29-30 Αυγούστου 2016 στα Χανιά.
Το 2005 ήταν εθελόντρια Νοσηλεύτρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και έκανε την πρακτική της άσκηση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Παράλληλα ξεκίνησε την εθελοντική της προσφορά στον Παγκρήτιο Σύλλογο Γονέων και Φίλων παιδιών με καρκίνο «Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ».
Η εθελοντική της δράση περιλάμβανε τη δημιουργική απασχόληση των καρκινοπαθών παιδιών στο play room της Κλινικής Αιματολογίας- Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και την οργάνωση και διαχείριση εθελοντικής ομάδας στον ίδιο χώρο και για τον ίδιο σκοπό.
Από την πρώτη μέρα η αγάπη της για τα παιδιά που έδιναν γενναία τη μεγάλη τους μάχη, γιγαντώθηκε, όπως και η βαθιά της πίστη στο έργο που επιτελούσε η Ηλιαχτίδα.
Από το 2012 έως σήμερα αγωνίζεται από τη θέση της Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου μαζί με όλους τους ανθρώπους της οργάνωσης με στόχο τη στήριξη των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους μέσω της παροχής ψυχολογικής και οικονομικής φροντίδας και της προάσπισης των δικαιωμάτων των μικρών ασθενών.
Το 2013 συμμετείχε στην διαχείριση του έργου του ξενώνα δωρεάν φιλοξενίας «η Ηλιαχτίδα» (τεχνική υλοποίησης, αναφορές και παρακολούθηση, βελτιστοποίηση, αξιολόγηση), ως εκπρόσωπος του δωρεοδόχου συλλόγου «Η Ηλιαχτίδα», σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (δωρητής).
Η ανέγερση του ξενώνα έγινε από το σύλλογο «Ηλιαχτίδα» το 2008 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (Πα.Γ.Ν.Η.) και προορίζεται για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών που νοσούν από καρκίνο και των οικογενειών αυτών από όλη την Κρήτη.
Το 2019 ανέλαβε την διαχείριση της υλοποίησης του έργου της Δομής Ψυχοκοινωνικής Στήριξης https://www.iliahtida.org/gr/domi-psuxokoinonikis-stiriksis (εύρεση χορηγιών για την πλήρη ανακαίνιση του χώρου με μηδενικό κόστος για την Ηλιαχτίδα, παρακολούθηση της ανακαίνισης και υποβολή αιτήματος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την χρηματοδότηση της λειτουργίας της δομής το οποίο εγκρίθηκε στο τέλος του 2021).
Το 2020 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, (συνομοσπονδία άνω των 50 συλλόγων ασθενών από ολόκληρη την Ελλάδα και όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας, την ισότιμη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη και υλοποίηση των πολιτικών που τους αφορούν και τη συμβολή τους στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Επιστροφή στο 7ο τεύχος

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω