Κρητών Φιλοξενείν παντού

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 44 δευτ.]

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 4η Παγκρήτια Ημερίδα Τουρισμού «Κρητών Φιλοξενείν» στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο. Με κεντρικό θέμα «Ολιστική & Ανθεκτική Τουριστική Ανάπτυξη», η Ημερίδα συγκέντρωσε κορυφαίους φορείς και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της Κρήτης, εστιάζοντας σε καινοτόμες ιδέες και στρατηγικές που προάγουν τη βιωσιμότητα και τη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα.

Η Ημερίδα αποτελεί μία καθιερωμένη δράση της ψηφιακής επιχειρηματικής πύλης «Κρητών Επιχειρείν», που φέτος συνδιοργανώθηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων και το Επιμελητήριο Λασιθίου. Το «Κρητών Φιλοξενείν» έχει ήδη φιλοξενηθεί σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και συνεχίζει να αναδεικνύει τη σημασία του τουρισμού για την οικονομία της Κρήτης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και τουριστικών φορέων, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν o Μιχάλης Βάμβουκας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, o Γιώργος Ζερβάκης, Δήμαρχος Δήμου Σητείας, oΓιώργος Πελεκανάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείωn, o Μάνος Περισυνάκης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Οροπεδίου Λασιθίου, o Γιώργος Σφακιανάκης, Πρόεδρος Παγκρητίου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, o Θωμάς Χαριτάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λασιθίου, o Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και ο Εμμανουήλ Μενεγάκης, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Αξιοσημείωτο ήταν το κάλεσμα του Δημάρχου Σητείας, κ. Γιώργου Ζερβάκη, για τη διοργάνωση της 5ης Παγκρήτιας Ημερίδας Τουρισμού «Κρητών Φιλοξενείν» στη Σητεία το 2025 καθώς επίσης του Αντιδημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Μάνου Περισυνάκη για την φιλοξενία της Ημερίδας στο Οροπέδιο.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς και ακαδημαϊκούς για θέματα όπως η στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης της Κρήτης 2024-28, η γαστρονομία ως μέσο σύνδεσης τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, οι προκλήσεις του υπερ-τουρισμού, καθώς και η σημασία της τουριστικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία του κρητικού κρασιού ως μοχλού ανάδειξης της «άλλης» Κρήτης.

Η ημερίδα έκλεισε με τη δέσμευση όλων των φορέων να συνεχίσουν τη συνεργασία για την προώθηση της ολιστικής και ανθεκτικής τουριστικής ανάπτυξης της Κρήτης, με στόχο έναν τουριστικό τομέα που θα σέβεται το περιβάλλον και θα ενδυναμώνει την τοπική κοινωνία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Κρήτης και άλλων σημαντικών φορέων, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του «Κρητών Φιλοξενείν» ως θεσμό που προάγει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα των:
• Υπουργείο Τουρισμού
• Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
• Περιφέρεια Κρήτης   
• Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος   
• Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων   
• Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κρήτης   
• Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων   
• Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης   
• Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων   
• Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου 

Διακεκριμένων ομιλητές ήταν οι εξής:
Κυριάκος Κώτσογλου, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης MSc, PhD, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, ΠεριφέρειαςΚρήτης.  
«Διάσημη, Ποικιλόμορφη, Αειφόρα, Ανθεκτική, Έξυπνη, Συνεργατική και Ολιστική Κρήτη. Η Στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης, 2024-28» 

Γιώργος Αγγελάκης, ερευνητής στο Τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων – ΜΑΙΧ και υπ. διδάκτωρ Τμ. Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου – ΕΛΜΕΠΑ.
 «Αποτίμηση της φετινής τουριστικής κίνησης στην Κρήτη» 

Νίκος Μηλιαράκης, Ιδρυτικός Πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου και κεντρικός Συντονιστής του Wines of Crete.
«Το κρητικό κρασί πυλώνας ανάδειξης της άλλης Κρήτης» 

Αλέξανδρος Αποστολάκης, Κοσμήτορας, Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΛΜΕΠΑ.
«Αποδελτίωση των Βασικών Τουριστικών Δεικτών της Περιφέρειας Κρήτης. Αποτύπωση της Τρέχουσας Κατάστασης»   

Ζαχαρίας Χνάρης, Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου CHC GROUP – Chnaris Hotel, Management, Development & Consulting SA.
«Τουρισμός: Προκλήσεις και προοπτικές. Η νέα εποχή, είναι εδώ» 

Γιώργος Ατσαλάκης, Ειδικότητα: Τεχνολογική Πρόβλεψη, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
«Υπερ-τουρισμός ή ανεπάρκεια διαχείρισης»   

Σπύρος Μπαλαντίνος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διασύνδεσης Πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.
«Η Γαστρονομία ως προστιθέμενη αξία τουριστικού προϊόντος και μέσο διασύνδεσης Τουρισμού και Πρωτογενή Τομέα»  

Μαρία Πιτσικάκη, Πρέσβειρα  Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Κρήτης στην Ευρώπη, Πρόεδρος Σοροπτιμιστικού Ομίλου  Ηρακλείου ΑΡΕΤΟΥΣΑ
«Αειφόρος ανάπτυξη ενδοχώρας, υπερ-τουρισμός» 

Δημοσθένης ΣΜπρόλιας, Heedbof Perfarmance της EyeWide.
«Driving Your Sales Mix: The Power of Performance Marketing» 

Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης».
«Πάντα μοι έξεστιν, αλλ’ ου πάντα συμφέρει· πάντα μοι έξεστιν, αλλ’ ου πάντα οικοδομεί…»: Τι συμφέρει και τι οικοδομεί μία ολιστική και ανθεκτική τουριστική ανάπτυξη;

Μιχάλης Βλαχάκης, Υπεύθυνος εργαστηρίου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών του www.aktinovolia.gr.
«Πώς η επιστήμη προάγει το ευ ζειν μέσω των μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον αστικό ιστό και τον ξενοδοχειακό χώρο» 

Γιώργος Κλεισαρχάκης, Αναπληρωτής Διευθυντής της Α.Σ.Τ.Ε.Κ., Ηλεκτρολόγος – Ηλεκτρονικός Μηχ/ος & Μηχ. Η/Υ.
«Η συμβολή της τουριστικής εκπαίδευσης στην ολιστική και ανθεκτική τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης» 

Μάνος Λυγεράκης, στέλεχος ξενοδοχειακού management και επιχειρηματίας στο χώρο της συμβουλευτικής με εξειδίκευση στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
«Οι πολιτιστικές διαδρομές ως πυλώνας ανάπτυξης με βιώσιμα και ανθεκτικά χαρακτηριστικά»   

Οι εισηγήσεις και τα αποτελέσματα της ημερίδας θα δημοσιευθούν στο 21ο τεύχος του περιοδικού «Κρητών Φιλοξενείν».

Ολόκληρο το video της 4ης Παγκρήτιας Ημερίδας Τουρισμού «Κρητών Φιλοξενείν» με θέμα «Ολιστική & Ανθεκτική Τουριστική Ανάπτυξη»:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω