Ροή Ειδήσεων

Μέτρα επιβίωση κλάδου εστίασης

Το Επιμελητήριο Χανίων συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του με τη συμμετοχή του «Συλλόγου Εστίασης Νομού Χανίων», του «Ιάρδανου – Συλλόγου Επιχειρηματιών Δήμου Πλατανιά», του «Φάρου της πόλης – συλλόγου καταστηματαρχών παραλιακής ζώνης της παλιάς πόλης Χανίων» και του «Συλλόγου Καταστηματαρχών Αλμυρίδας», για την συνδιαμόρφωση δέσμης προτάσεων προς την Κυβέρνηση για την επείγουσα στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου Εστίασης, οι οποίοι πλήττονται περαιτέρω από την επιβολή περιορισμού λειτουργίας μετά τα μεσάνυχτα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την επανεκκίνηση της οικονομίας των Χανίων, η οποία βιώνει τις σκληρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Η απαγόρευση της λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου της Εστίασης και στην Περιφέρεια Κρήτης κατά τις ώρες από 00:00 έως 07:00 και κατά το χρονικό διάστημα από 11/08/2020 έως 23/08/2020 ισοδυναμεί στην πράξη με κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως κέντρα διασκέδασης, μπαρ, κλαμπ, των οποίων το άνοιγμα συμπίπτει περίπου με την ώρα της διοικητικής απαγόρευσης. Παράλληλα, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το σημαντικό πλήγμα στα έσοδα και των υπολοίπων επιχειρήσεων του κλάδου Εστίασης, όπως εστιατορίων και καφέ-μπαρ. Κι όλα αυτά ενώ το μέσο περιθώριο κέρδους του κλάδου διαμορφώνεται διαχρονικά στο 15%  ενώ το μισθολογικό κόστος στο 30%, σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Επιπλέον, δυσμενής είναι η επίπτωση από τη φορολογική επιβάρυνση, τόσο όσον αφορά τον ΦΠΑ, όσο και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για σειρά προϊόντων, όπως τα αλκοολούχα.
Συγκεκριμένα η κοινή δέσμη προτάσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση:
• Περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση, στο 6% στα τρόφιμα και 13% στα οινοπνευματώδη ποτά.
• Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση του κλάδου Εστίασης στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
• Κλιμακωτή και μέχρι 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων στις επιχειρήσεις Εστίασης, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου τους, στις περιοχές απαγόρευσης.
• Παράταση της μείωσης 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων Εστίασης μέχρι τον Απρίλιο του 2021, στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
• Ειδικά προγράμματα ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ, προσαρμοσμένα στις επιχειρηματικές ανάγκες του κλάδου Εστίασης.
• Αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων του κλάδου Εστίασης προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 30/04/2021 στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
• Αναβάθμιση εύρυθμης λειτουργίας & άμεσης επικαιροποίησης στοιχείων του TAXIS ώστε να μην δυσχεραίνονται οι επιχειρήσεις στην έκδοση αναγκαίων πιστοποιητικών/ ενημεροτήτων.
• Κατοχύρωση δικαιώματος λήψης του Επιδόματος Ανεργίας από τους εργαζόμενους στην Εστίαση με κατώτατο όριο τα 50 ένσημα ώστε να επωφελούνται τον προσεχή χειμώνα από το Ταμείο Ανεργίας και παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου της επιδότησης των ανέργων του κλάδου από 3 μήνες σε 5 στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
• Θέσπιση έκτακτου πλαισίου διακανονισμού οφειλών του κλάδου Εστίασης σε σχέση με τους παρόχους Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών για τις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
Ο κ. Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Αναμφίβολα το αγαθό της δημόσιας Υγείας των Ελλήνων πολιτών, των εργαζομένων, των πελατών και των επισκεπτών της χώρας αποτελεί την κορυφαία και κοινή προτεραιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών φορέων της Οικονομίας και της Εστίασης. Παράλληλα, αποτελεί στρατηγική επιδίωξη του Επιμελητηρίου Χανίων η άμεση και ουσιαστική στήριξη του κλάδου της Εστίασης, ο οποίος μετά από το παρατεταμένο κλείσιμο των επιχειρήσεών του και την πρωτοφανή μείωση της τουριστικής κίνησης τους τελευταίους μήνες, καλείται από την Ελληνική πολιτεία να σηκώσει ένα ακόμα δυσβάσταχτο βάρος, το οποίο απειλεί την ίδια τη βιωσιμότητά του. Φυσικά, αγωνιούμε ταυτόχρονα και για τη σημαντική εμπορική αλυσίδα η οποία προμηθεύει και εξαρτάται από την «υγεία» και τη ρευστότητα του κλάδου της Εστίασης.»

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω