Με το βλέμμα στην ευρώπη

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 28 δευτ.]

Κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το βιβλίο του Χρήστου Τσάκα «Με το βλέμμα στην ευρώπηΟι ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τον πόλεμο (1953-1981)».  
          Tο βιβλίο εξετάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις κατά τη μεταπολεμική περίοδο και διηγείται μια εν πολλοίς ξεχασμένη σήμερα ιστορία: πώς μια χώρα που υπέφερε από τη γερμανική κατοχή στράφηκε ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια προς τη Δυτική Γερμανία και πώς η τελευταία, κόντρα στα προγνωστικά, αποτέλεσε τον εγγυητή της ελληνικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
          Το βιβλίο θέτει ερωτήματα αναφορικά με το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας, και επιδιώκει έτσι να συμβάλει στην αποδόμηση του blame game που τέθηκε σε κίνηση στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης. Παρότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο, η μελέτη δεν ακολουθεί το ρεύμα της διπλωματικής ιστορίας, και αποφεύγει έτσι συνειδητά την εξαντλητική αναπαραγωγή των επίσημων θέσεων των δύο πλευρών· ούτε προσχωρεί στην υπερβολική έμφαση που αποδίδουν οι πολιτικοί επιστήμονες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
          Οι παράμετροι αυτές λαμβάνονται βεβαίως υπόψη, σκιαγραφώντας το ευρύτερο πλαίσιο της ιστορίας μας. Το στοιχείο όμως που διαφοροποιεί το βιβλίο είναι η εξέταση των ελληνογερμανικών σχέσεων και των ευρωπαϊκών συμφραζομένων τους μέσα από την οπτική γωνία της ιστορίας των επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών και των επιχειρηματικών οργανώσεων· οπτική που φέρνει στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις επιδρούν στις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
            Βιογραφικό
Ο Χρήστος Τσάκας είναι ιστορικός, Jean Monnet Fellow στο Κέντρο Προηγμένων Μελετών «Robert Schuman» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Έχει εκπονήσει τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει εργαστεί στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Το 2019-2020 υπήρξε CES Visiting Scholar στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστη­μίου Χάρ­βαρντ. Έχει συμμετάσχει σε ντοκιμαντέρ της ελληνικής και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ, ZDF), ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα περιοδικά Journal of Common Market Studies, Business History και Τα Ιστορικά.
          Στην φωτογραφία του εξωφύλλου είναι ο Δυτικογερμανός υπουργός Οικονομίας Λούντ­βιχ Έρχαρντ (πρώτη σειρά, δεύτερος από αριστερά) και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συνομιλούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ στην Αθήνα, 9 Ιουλίου 1961. (Πηγή: Αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω